​WHO: lesznek még jobb koronavírus-vakcinák

2021. március 16., kedd




Akár már év végén vagy jövőre elérhetők lesznek új koronavírus elleni vakcinák, melyekhez injekcióstű sem lesz szükséges és szobahőmérséketen is tárolhatók, közölte egy interjúban Dr. Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatója.

A Bloomberg cikke szerint 6-8 új oltóanyag klinikai tesztelése fejeződhet be és eshet át a felülvizsgálaton 2021 végéig.

Világszerte jelenleg 10 koronavírus elleni vakcina működik bizonyítottan, ezt a palettát egészíthetik ki az új formulák.

Lenyűgözőek a vakcinák, amik már a rendelkezésünkre állnak. De tovább tudunk fejlődni. Úgy gondolom, hogy 2022-ben már jóval előrehaladottabb oltóanyagaink lesznek

– magyarázta Swaminathan.

A jelenleg még kísérleti fázisban lévő vakcinák alternatív technológiára épülnek, egy dózis is elég lehet belőlük, és van köztük olyan, amihez tényleg nem lesz szükség injekcióstűre, mert orálisan, orrspray-n vagy bőrön keresztül, esetleg tapasz alkalmazásával bejuttatható a szervezetbe.

Swaminathan szerint ezek a védőoltások jobban megfelelnének bizonyos csoportoknak, köztük a terhes nőknek.

Jelenleg összesen több mint 80 vakcina áll kifejlesztés alatt, de ezek többsége még nagyon korai szakaszban jár és lehet, hogy nem is lesz sikeres. A már hatásosnak bizonyult oltóanyagok gyártói pedig eközben azon dolgoznak, hogy a mutánsok ellen is minél nagyobb védettséget nyújtson a találmányuk.

A WHO vizsgálja azt is, hogy a koronavíruson már átesett embereknek kell-e egyáltalán két dózis a vakcinákból. Egyes kutatások szerint ugyanis maga a fertőzés már akkora immunválaszt vált ki a szervezetben, mint az első dózis, tehát a második szükségtelen lenne.

Ha a vírus túlélőinek csak egy adagot adnának be, azzal nagyon sok vakcina felszabadulna, de ez komoly logisztikai kihívást jelentene sok országnak, hiszen a páciensektől vért kellene venni ahhoz, hogy megvizsgálják az antitestjük szintjét.


Megtekintések száma: 3415





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet