WHO: valami nem stimmel az orosz vakcinával

2020. augusztus 7., péntek




Súlyos állításokat tartalmazó közleményt adtak ki.

Az új koronavírus okozta járvány kezdetén az optimista szakértők azt jósolták, hogy akár már 2020 őszére elkészülhet a COVID-19 elleni vakcina.

Sok ország komoly forrásokat mozgat meg, hogy létrehozzák a védőoltást, a folyamat azonban összetett és hosszadalmas. Oroszország a közelmúltban mégis bejelentette, hogy még az idei év végén megindulhat a vakcina tömeggyártása. 

A WHO szerint ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni az orosz védőoltásra vonatkozó híreket.

Az új pandémia példátlan gyógyszer- és vakcinakutatást váltott ki világszerte. 

A szakértők igyekeznek minél hamarabb megoldást találni a krízisre, és bár vannak már ígéretes készítmények, a vizsgálatok igen komplexek és hosszadalmasak – a védőoltás-fejlesztés folyamatáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Éppen ezért sok szakértő már a járvány elején arra figyelmeztetett: nem érdemes abban reménykedni, hogy rövid időn belül megszületik a koronavírussal szembeni vakcina. 2020 nyarára már valószínűnek tűnik, hogy a szer nem fog elkészülni idén.

Ennek ellenére Oroszország július végén bejelentette, hogy már 2020 végén vagy 2021 elején elkezdődhet a hazai védőoltás tömeggyártása, illetve a vakcinakampány.

A hírre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is reagált: a szervezet eddig hat olyan vakcinajelöltet jegyez, amelyek hivatalosan a tesztelés utolsó fázisában járnak, orosz készítmény azonban nincs köztük.

Ha Oroszország rövidesen valóban használni akarja saját védőoltását, elvileg már a kísérletek végső szakaszában kellene járniuk. A WHO felhívta Oroszország figyelmét, hogy a COVID-19-cel szembeni védőoltás létrehozásakor kövessék a nemzetközi irányelveket.

Hat jelölt jár a tesztelés utolsó szakaszában

A WHO július 31-én hat olyan koronavírus elleni vakcinajelöltet tartott számon, amelyek már a tesztelés utolsó fázisában vannak. Ezek az alábbiak:

az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszerészeti cég készítménye,

a kínai Sinovac vállalat vakcinája,

a Vuhani Biológiai Termékek Intézete és a kínai Sinopharm által fejlesztett oltás,

a Pekingi Biológiai Termékek Intézetének és a Sinopharm vakcinája,

az amerikai Moderna és az Amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének készítménye,

a német BioNTech, a kínai Fosun Pharma és az amerikai Pfizer védőoltása.

Egyelőre ezek a jelöltek mentek át a legtöbb szűrőn, de számos további vakcina vizsgálata zajlik – ezek közül már több a klinikai teszteknél jár.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2948





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet