X-37B: A titokzatos küldetés?

2016. május 22., vasárnap




Az X-37B pontos céljairól az amerikai hadsereg nem árul el jóformán semmit. Emiatt megannyi találgatás kering a neten: van, aki a világ bármely pontján, bármikor lecsapó űrbombázóként tekint az eszközre, más lopakodó szatellitvadász fegyvert lát benne. Mindeközben pedig egy másik futurisztikus fejlesztés is zajlik a hadsereg felügyelete alatt.

Az 1990-es évektől kezdve az amerikaiak minden eddiginél kisebb űrrepülőgépek fejlesztésébe kezdtek. Ennek több oka volt, többek között az, hogy az utóbbi évek űrrepülős kudarcai miatt nyomás nehezedett mind a NASA-ra mind az amerikai kormányra.

Ezen új generáció űrrepülők két legfelkapottabb képviselője az X–37 és X–3 lett. Előbbit a Boeing óriásvállalat Phantom Works üzemében gyártották.


raketa-felloves Az X-37B a fellövése pillanatában.

Az 1999 óta fejlesztett, robot vezérelte kísérleti űreszköz eredetileg egy űrsiklóval állt volna Föld körüli pályára, ezt a tervet végül a Columbia 2003-as katasztrófája meghiúsította. Finanszírozási gondok is felléptek, és úgy tűnt, az X–37 is egyike lesz a NASA halálra ítélt próbálkozásainak.

Titkos katonai fejlesztés, melyet a kormány pénzel

Végül azonban a projekt váratlanul megmenekült, mert az Amerikai Védelmi Minisztérium valamilyen rejtélyes okból lehetőséget látott benne.

2004-től ezért pénzelni kezdte a projektet, melyet titokban, katonai vonalon fejlesztettek tovább.


szupertitkos-dokumentum Az adatok titkosítva, de senki sem tudja miért.

2006-ban a légierő bejelentette, hogy némi módosításokkal elkészíti saját X–37-es űrrepülőgépét, ez lett a X–37B. Még különösebb volt az egész ügyben, hogy

minden lényegesebb információt titkosítottak az űrrepülőgép teszteléséről és céljairól,

így azt sem tudni, pontosan mennyi pénzt emésztett fel a rendszer megtervezése és létrehozása.

Eltitkolt katonai hadművelet

Az a tény, hogy az űrrepülővel kapcsolatban minden dokumentum, anyag, és egyéb akta titkosítva lett, rengeteg spekulációt szült a közelmúltban. Elvégre egy titkos katonai célú űreszköz lebeg a világ feje felett, amiről senki nem tudja, hogy mi a célja.

Egy éve kering a Föld körül, de csak találgatni lehet, hogy pontosan mit csinál.

Az X–37B-flotta jelen pillanatban két újrahasznosítható űrrepülőgépet tesz ki, a mostani küldetés a fiatalabb X–37B gép második repülése.

X-37B

Néhány információ morzsát azonban fel lehet lelni az ügyben. Fontos tudni, hogy a bevetéshez szükséges egyik lényegi elem az úgynevezett Hall-effect hajtómű. Ezt a speciális ion alapú hajtóművet feltehetőleg tesztelési céllal építették be az X-27B-be.

Ez egy speciális ionhajtómű, amelyet a NASA a jövőben építendő műholdaknál szeretne felhasználni.

nasa-emblema

Ez lehet a jövő hajtóműve, és ha sikerül továbbfejleszteni, akkor kiválthatja a jelenleg használt űrbéli meghajtórendszereket. Annyit szintén tudni lehet, hogy a projekt keretében állítólag különböző kísérleti anyagokat próbálnak ki a világűrben. Anyagviselkedést tanulmányoznak, de egy eddig még be nem mutatott kísérleti meghajtórendszer alapjait is tesztelésnek vetik alá.

Furcsaságok a misszió körül

A fentiek bár kielégítő magyarázatnak tűnnek, nem indokolják, hogy minden fájlt és aktát titkosítsanak az üggyel kapcsolatban. Akadtak azonban olyan furcsaságok a misszió közben, amik felettébb gyanúsak, és azt sejtetik, hogy talán valami más is áll a háttérben.

Az egyik ilyen furcsaság. hogy a negyedik küldetést hivatalosan 200 naposra tervezték, ennek ellenére az X–37B már 365 napja az űrben tartózkodik, konkrét magyarázatot pedig nem adott senki.

A hivatalosan kiadott közlemények alapján az OTV-4 elsődleges célja az újrahasznosítható űrtechnológiák tesztelése. Vagyis a lényeg éppen az lenne, hogy az űreszközt sikeresen pályára állítsák, majd minél hamarabb visszahozzák a földre.


ion-hajtomu-modell Egy ion hajtómű modellje.

A hosszú keringési idő miatt azonban inkább olyannak tűnik az egész, mintha az űreszköz – akár egy katonai szatellit – információkat gyűjtene.

Később, egy bizonyos Tom Burghardt arról írt, hogy

az amerikai légierő az X–37B segítségével akarja az Egyesült Államok hadi fölényét biztosítani a világűrben.

x-37b-2

Két évre rá újabb gyanúsítgatások jelentek meg a sajtóban: 2012-ben a SpaceFlight magazin azt állította, hogy a titokzatos űrrepülőgép a kínai Tienkung-1 kísérleti űrállomás működéséről gyűjtött adatokat. Ezeket az állításokat az amerikai légierő hevesen tagadta, állításuk szerint a tesztrepülésre olyan keringési pályán került sor, amelyről lehetetlen lett volna megfigyeléseket végezni.

Föld körüli űrbombázó

Egy olyan pletyka is napvilágot látott, miszerint az X-37B egy űrbombázó lehet. A Pentagon tervei között ugyanis már többször szerepelt olyan szerkezet megépítése, mely ha szükséges, akár 90 perc alatt a világ bármely pontjára képes lenne pusztító csapást mérni.

Erre utalhat az űrrepülő szerkezeti felépítése is, és az, hogy a hozzá kapcsolódóm dokumentumok mind titkosítás alatt állnak. Amerikának kifejezetten jól jönne egy ilyen szerkezet, mert

nagy befolyást tudna gyakorolni a világra, és gyakorlatilag a Föld bármely államát meg tudná semmisíteni egy oda juttatott atomtöltettel.

Érdekes módon ugyanis a szerkezet akkora méretű, és úgy van kialakítva, hogy egy ember is elférne benne hosszabb távon, életteret kialakítva.

ufo-fold-korul

Vagyis az sem biztos, hogy ez az űreszköz egy automatikusan számítógép vezérelt eszköz. Vannak olyan feltevések, melyek szerint egy vagy akár több pilóta is jelen lehet a fedélzetén.

Az X-37B másodlagos célja  más nemzetek műholdjainak megzavarása, megsemmisítése. Hogy ennek mi célja van nem tudni, de vannak olyan vadabb elméletek, miszerint az idegenek nyomait szeretnék ezzel eltüntetni. A NASA és az amerikai kormány ugyanis tud az idegenekről, de a többi nemzet vezetősége viszont nem.


ufo-nasa A Föld körül többször látni véltek már a különböző nemzetek űrszondái, szatellitjei ismeretlen fényforrásokat. Ezt szeretnék megakadályozni az X-37B programmal?

Így valahányszor,

mikor ezek a nemzetközi műholdak olyan dolgot detektálnak vagy látnak, amit nem kellene, az X-37B megzavarja működésüket, szükség esetén akár meg is semmisíti azokat.

Ráadásul nem elhanyagolható tény, hogy  az X–37B olyan pályán kering, amelyen a kémszondák a leghatékonyabban képesek végezni tevékenységüket. Mindez puszta véletlen lenne?

Az Origo cikke nyomán

összeesküvés titkos katonai projektek titkos katonai technológia titkos katonai programok


Megtekintések száma: 27793





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet