Zavarba ejtő felfedezés: a fény az ősi időkben lehagyta a gravitációt?

2016. november 25., péntek




Úgy gondolta a tudomány a mai napig, hogy a gravitáció és a fény egyenlő ütemben terjedt a légüres térben. Az új eredmények azonban különös módon nem ezt mutatják.

A fény sebessége eleve egy rejtélyes, főleg időutazáshoz köthető dolog a fizikában. Szorosan összefügg a relativitáselmélettel, mely kimondja, hogy a fényt a gravitáció ugyanilyen ütemben követi.

Azonban a friss eredmények egyáltalán nem ezt mutatják. hiba csúszott volna a számításba, vagy valami rejtélyeset sikerült felfedezni? Az eredményekből az olvasható ugyanis ki hogy régen a fény gyorsabb volt a gravitációnál.

Az univerzum korai szakaszában a fény jóval gyorsabban, nagyobb utat tett meg, mint maga a gravitáció. De hogyan is lehetséges ez, és miért?

A most mért eredmény megfejtést jelenthet az egyik legnagyobb problémára a fizikában. Ráadásul ezt az elméletet és az eredményt le is lehet tesztelni, így az elkövetkező néhány évben kiderülhet minden.

De miről is van szó pontosan? Nos, az ősrobbanás elmélete azt vázolja fel, hogy az univerzumban vannak egymástól távoli pontok, melyek között egyszerűen nem jöhetett létre korábban semmilyen fizikai kapcsolat.

Ennek ellenére a megfigyelt homogenitás éppen az ellenkezőjére utal ellentmondó módon.

Ha ugyanis a fény sebessége a vákuumban állandó, akkor a kozmosz miként melegedhetett fel ilyen gyorsan? Erre az egyik válasz az, hogy az univerzum az idők folyamán komoly táguláson ment keresztül. Ez szép lassan melegítette a világot, ez eddig tiszta sor.

Az elméleti eszmefuttatás azonban úgy tartja, hogy a hőmérsékletnek ki kellett egy ponton egyenlítődnie, méghozzá akkor, amikor az univerzum kisebb volt, még a kezdeti szakaszában járt. Ez azt jelenti, hogy a fénynek nem kellett akkora távolságokat megtennie.

Igen ám, de mi van, ha mégis eltérő sebességű volt a fény és a gravitáció?

Niayesh Ashfordi és Joao Magueijo kutatók azzal álltak elő, hogy az univerzum történelmének kezdetén a fény és a gravitáció eltérő sebességgel utaztak, mégpedig úgy, hogy utóbbi volt a lassabb.

Ha ugyanis a fotonok voltak gyorsabbak, akkor az ősrobbanás idején a hőmérséklet gyorsabban egyensúlyi állapotba kerülhetett, mivel a fotonok hamarabb jutottak el az univerzum távoli vidékeire.

A most felvetett elmélet egyelőre nem bizonyított, de az a szép az egészben, hogy pontosan végigjárható, és az elkövetkező pár évben megfigyelhető, bizonyítható.

Így tehát nem kell sokat várnunk rá, hogy bebizonyosodjon, a gravitációnál valóban gyorsabb volt-e a fény, vagy sem.

Az is utalhat az elmélet helyességére, hogy a két kutató által megadott spektrális index értéke majdnem megegyezik a kozmikus háttérsugárzásban mért érékkel.

Az első szám egy különleges érték 0,96479, míg a háttérsugárzás kapcsán mért érték 0,968.

tudomány fizika csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 73535





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet