Zavarbaejtő felfedezés: rábukkantak az őszülést okozó génre

2016. március 4., péntek




A kutatók végre felfedezték azt a gént, ami az őszülésért felelős, így évek múlva elképzelhető lesz, hogy hajfesték nélkül is megállíthatjuk a színvesztő folyamatot.

A kutatók már hosszú évtizedek óta keresték azt a bizonyos genetikai kódot, amitől lassan megőszülünk. A vizsgálatok azonban végre meghozták a várva-várt sikert, ugyanis a tudósok képesek kimutatni a keresett gént.

Ugyan a felfedezés szenzációs, mégis felvet pár problémát. Az elsődleges a szépségápolási ipar számára jelentős, ugyanis nagy bevételi kiesést jelentene, ha az őszülő hölgyek már nem festenék tovább a hajukat.

A kutatást a londoni University College kutatói végezték, akiknek a vezetője Kaustubh Adhikari volt. A kísérlethez hatezer önkéntes is csatlakozott, akik mind latin-amerikaiak voltak, akik eltérő helyekről származó ősökkel rendelkeztek.


letort-hajszalveg Letöredezett hajszálvég mikroszkóp alatt.

Az ő genomjukat vizsgálva jutottak a kutatók a nagy horderejű felfedezésre. Az eredmények azt mutatják, hogy összesen 18 gén felelős a hajunk szerkezeti felépítéséért. Ide tartozik a haj formája, a hossza, a színe, a hajszálak vastagsága.

A 18 gén között lapult az az egy, ami a melanin termeléstől függően festi meg a hajszálakat.

Az őszülés folyamata azért indul be, mert a szervezet egyre kevesebbet termel ebből az anyagból, a gén pedig nem tud megfelelő mennyiségű színező anyagot előállítani, ezáltal a haj megszürkül.

Már korábban is tanulmányozták az IRF4 gént, mivel a kutatók rájöttek, hogy nagyban befolyásolja a melanintermelést, arra azonban csak most gondoltak, hogy kapcsolatban áll ez a jelenség az őszüléssel. Adhikari fontosnak tartotta, hogy egy olyan közösséget vizsgáljon, ahol rengeteg különböző származású ember él, hiszen így kaphattak csak hiteles képet az őszülés folyamatáról.

Ahogy az életünk minden szakaszára, a testünkben lezajló folyamatokra is nagy hatással vannak a környezeti tényezők.

A kutatás kimutatta, hogy az európaiak vagy az európai ősökkel rendelkezők sokkal hajlamosabbak az őszülésre, mint az afrikai vagy amerikai felmenőkkel bírók.

osz-haj

A Nature Communications szaklapban már írtak a felfedezésről. A részletek mellett arról is olvashatunk, hogy a kutatók nem állnak meg itt, a következő lépésként jobban meg akarják vizsgálni, mitől függ a testünk melatintermelése. Ezután már könnyű szerrel kifejleszthető egy olyan eljárás, ami megállíthatja az őszülést.

tudomány emberi test


Megtekintések száma: 9174





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet