​Zelenszkij üzent Orbánnak: mások vérével keresi a pénzt

2022. április 15., péntek
Nagyon durva diplomáciai háború lehet Zelenszkij legújabb nyilatkozatából.

A BBC-nek adott interjúban az ukrán elnök beszélt a Mariupolból elhurcolt emberekről, a háború előestéjén meghozott döntéseikről és a bucsai mészárlás fölött érzett dühéről is.

iemelte Németországot és Magyarországot, azzal vádolva őket, hogy akadályozzák az orosz energetikaexport embargójára irányuló erőfeszítéseket, amelyekből Oroszország idén akár 250 milliárd fontnyi (113 ezer milliárd forint) bevételre is számíthat.

Az ukrán vezetés körében egyre nagyobb a csalódottság Berlin miatt, amely támogatta az Oroszország elleni szankciók egy részét, de eddig ellenállt az olajeladásokat érintő szigorúbb intézkedésekre irányuló felhívásoknak.

„Néhány barátunk és partnerünk megérti, hogy most más idők járnak, hogy itt már nem az üzletről és a pénzről van szó, hanem a túlélésről”

– mondta Zelenszkij csütörtökön a BBC-nek.

A magyar kormány ugyanakkor azon az állásponton van, hogy az orosz olaj és gáz nélkül leállna a magyar gazdaság és ezért ellenzik a szankciók kiterjesztését az orosz energetikaimportra.

Az elnök megismételte azt a felhívását is, hogy több fegyvert kell Ukrajnának szállítani, mondván, nem kapnak elég gyorsan utánpótlást ahhoz, hogy visszaverjék az orosz támadást.

„Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, néhány európai ország megpróbálnak segíteni és segítenek”

– mondta. „De többre van szükségünk, hamarabb és még gyorsabban.

A kulcsszó a most.”

Zelenszkij elnök a BBC-nek azt mondta, hogy szerinte több tízezren halhattak meg Mariupolban, de sokakat az oroszok elhurcoltak.

„Olyan információink is vannak, hogy a több tízezer halott mellett sokan eltűntek” – mondta.

„Tudjuk, hogy az irataikat kicserélték, orosz útlevelet kaptak, és Oroszország mélyére vitték őket – egyeseket táborokba, másokat más városokba. Senki sem tudja, mi történik ezekkel az emberekkel.

Senki sem tudja, hányan haltak meg közülük.”

Zelenszkij elnök szerint most a keleti rész jelenti a „legnehezebb helyzetet” az ukrán fegyveres erők számára, „de itt összpontosulnak a legerősebb alakulataink”.

„Elpusztíthatnak minket, de mi visszacsapunk, ölhetnek, de ők is meghalnak” – mondta. „Nem értem, mit keresnek, miért jöttek”.


Megtekintések száma: 3615

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet