1 millió fertőzött: így áll most a járvány a világban - nagy körkép a Földről

2020. április 2., csütörtök




Már összesen 936 170 igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak világszerte, és csütörtökön megközelítheti az összes eset száma az egymilliót is. Számos országban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek már be az elmúlt hetekben, és lassan a tetőzést várják, míg máshol még hátrébb tartanak a védekezésben.

Röviden összefoglaltuk, hogy mi a helyzet most több országban, de azoknál az országoknál is megnézhetik a járvány alakulását az alábbi táblázatban, illetve ebben a cikkünkben, amiket nem fejtettünk ki részletesebben - írja az Index

Országos bontásban messze az Egyesült Államokban van a legtöbb koronavírusos eset: csütörtökig 214 ezer fertőzöttet regisztráltak, ez a világ összes fertőzöttjének közel a negyede. Eddig 4841 amerikai áldozata van a járványnak, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Fehér Ház válságstábjának számításai szerint akár 100-250 ezer áldozata is lehet a koronavírusnak az országban. Mindezt fokozza, hogy az Egyesült Államokban nagyjából másfél hónapnyi késéssel reagáltak a helyzetre, Trump elnök a kezdetektől lekicsinylette a koronavírus jelentette veszélyt, és a kormány sem tudott időben reagálni a helyzetre, miközben már minden tagállamból jelentettek eseteket. Lélegeztetőgépekből és védőfelszerésekből is hiány van az Egyesült Államokban, sok állam egymással fut versenyt ezekért. Az ország egyik legnagyobb városa, New York gócponttá vált, és lassan súlyosabb a helyzet ott, mint a kínai Vuhanban volt. Már csak ott 84 ezer fertőzött, és közel kétezer halálos áldozat van.

Olaszországban meghosszabbították a lezárásokat

KAPCSOLÓDÓ

Egy hete a teljes lezárásban: mindenki arra törekszik, legyen vége a rémálomnak

Egy hete a teljes lezárásban: mindenki arra törekszik, legyen vége a rémálomnak

60 millió embernek változtak meg gyökeresen a napjai, mióta lényegében bezárt Olaszország. Félelem, szigor van, de jószándék, összefogás is, pánik pedig nincs. A háztömb egyetlen kutyájával menekül mindenki az utcára, egy kihalt játszótéren kisnyulak jelentek meg.

A járvány európai középpontjában április 13-ig meghosszabbították a március 11-én egész Olaszországra bevezetett korlátozó intézkedéseket, miközben rendszeressé váltak az erkélykoncertek, és próbálják egymásban tartani a lelket az emberek. A vírus terjedése a szigorú kijárási korlátozásoknak köszönhetően némileg lassult az utóbbi napokban, de szerdán megint az előző napinál több, 4700 új igazolt fertőzést regisztráltak, összesen pedig 110 574 eset van. 13 155 halálos áldozata van a vírusnak, eddig 16 847-en gyógyultak meg. A legtöbb, 6557 új esetet március 21-én jegyezték fel, utána már egyszer elkezdtek csökkenni az esetszámok, azonban akkor néhány nap után megint felfelé indult a görbe. A fertőzöttek fele Lombardiában betegedett meg, csak ebben a tartományban nyolcezer orvos küzd a betegekért több mint egy hónapja szünet nélkül. A túlterhelt kórházakban tapasztalt állapotokról a Sky is forgatott videót, de Torinóból olasz orvos is beszámolt arról, min kell átmenniük nap, mint nap. Az olasz járványszakértők március végére, április elejére várták az esetszámok maximalizálódását, és a WHO is a helyzet stabilizálódását reméli. A napokban kormányrendelet állította le a nem létfontosságú termelést, miközben Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy 25 milliárd eurós mentőcsomagot dolgoznak ki a gazdasági károk enyhítésére.

Spanyolországban az egészségügyi miniszter már bizakodik

KAPCSOLÓDÓ

Spanyolországban már több új fertőzött van, mint az olaszoknál

Spanyolországban már több új fertőzött van, mint az olaszoknál

Szerdáig már többen haltak bele a betegségbe, mint Kínában összesen. A hatóságok reménykednek, hogy tetőzhet a koronavírus-járvány, de a helyzet nagyon súlyos. Madridban túlterhelődhetnek kórházak, volt, ahol a folyosón feküdtek betegek. Több mint 100 ezer bírságot szabtak ki a kijárási korlátozásokat megszegőkre.

Spanyolország a harmadik olyan ország az Egyesült Államok és Olaszország után, ahol már több mint százezer igazolt eset van, 102 136 fertőzöttet regisztráltak. Eddig több mint 9 ezer halálos áldozata van a járványnak, 22 647-en pedig felgyógyultak a betegségből. Az új esetek számában már elindult egy csökkenés a múlt hét vége után, de aztán hétfőn is, és kedden is megint magasabb esetszámokat közöltek. Szerdára valamelyest megint csökkent az új fertőzöttek száma, de ez még mindig 6213 új megbetegedést jelentett. A keddi 849 után szerdán 589-en haltak meg, ezért az egészségügyi miniszter úgy vélte, a stabilizációs szakaszba lépnek, és működnek a bevezetett intézkedéseik. A spanyol kormányt érték bírálatok, amiért nem lépett elég hamar a korlátozásokkal, de március 13-án szükségállapotot, napokkal később pedig széleskörű kijárási korlátozásokat vezettek be. A szükségállapotot április 11-ig meghosszabbította a parlament. A spanyol egészségügy nehezen bírja a nyomást, számos vészkórházat alakítottak ki konferenciaközpontokban, halottasházat jégcsarnokban. A helyzetet nehezíti, hogy kifejezetten magas a fertőzött egészségügyi dolgozók aránya. Pedro Sánchez miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy két hétre (összesen nyolc munkanapra) leállnak Spanyolországban a nem létfontosságú ágazatok.

Németországban olasz és francia betegeket is tudtak fogadni

Németországban a napi új esetek számában egy héttel ezelőtt volt a csúcs közel hétezer új fertőzöttel, azóta ennél alacsonyabb számokat regisztrálnak. Viszont szerdán itt is több igazolt esetet jelentettek, mint az előző napokban, és a halálos áldozatok száma 920-re emelkedett: ebben az is szerepet játszhat, hogy az első szakaszban főleg fiataloknál mutatták ki a vírust, azonban egyre több idős kerül kórházba. Angela Merkel kancellárnak is karanténba kellett vonulnia, miután igazolt fertőzöttel találkozott, de mindhárom tesztje negatív lett. Már összesen 77 872 igazolt eset van az országban, közülük 1500 beteg szorul intenzív ellátásra. Miután 28 ezerről 40 ezerre bővítették az intenzív ágyak számát, és csak ezek fele van kihasználva, a német egészségügy egyelőre nincs túlterhelve, sőt, még Olaszországból és Franciaországból is szállítottak át ide betegeket. Országosan nem hoztak olyan szigorú kijárási korlátozásokat, mint több másik nagy európai országban, de két embernél több így sem lehet egymáshoz másfél méternél közelebb közterületen, kivéve, ha együtt élnek. Németországban az is nagyon fontos volt eddig, hogy rengeteg tesztet végeztek el, ezzel tudták kordában tartani a járványt, miközben 18 700-an már felgyógyultak a betegségből.

Franciaországban Párizs és Grand Est is gócpont

Franciaországban a kormány radikális korlátozásokkal próbálta lassítani a járvány terjedését, de ezek ellenére is megtartották március 8-án az önkormányzati választások első fordulóját – a másodikat egy héttel később már el kellett halasztaniuk. Kedden minden korábbinál több, közel nyolcezer igazolt új esetet regisztráltak. Szerdán ennél kevesebb, ötezer igazolt fertőzöttet jelentettek, de a halálos áldozatok száma 509-cel nőtt. Már 56 989 igazolt fertőzött van összesen, 4032-en haltak meg, és 10 934-en gyógyultak fel. A járvány tetőzését április első felében várják. Az egyre több beteg egyre nagyobb nyomás alá helyezi az egészségügyi rendszert, fogynak az ágyak, Párizs után az északkeleti Grand Est régióban a legsúlyosabb a helyzet. Franciaországban ráadásul csak a kórházakban elhunyt betegeket számolják, az idősotthonokban, tesztelés nélkül meghalt embereket például nem, pedig több ilyen intézmény is gócponttá vált. Egymilliárd maszkot akarnak importálni Kínából, és hatpontos mentőcsomaggal próbálják a gazdasági hatásokat csökkenteni. A korlátozó intézkedések megszegőire 359 ezer bírságot szabtak ki eddig.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Index


Megtekintések száma: 5252





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet