​10-ből 1 ember még mindig fertőzhet a tíznapos karantén után

2022. január 15., szombat
Ijesztő felfedezést tettek: kevés lehet a 10 napos karantén, ezért terjed olyan nagymértékben a járvány!

Az International Journal of Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent szakcikk szerint a kutatásból kiderült: az emberek 13 százaléka még tíz nap elteltével is klinikailag releváns vírusszintet mutatott, ami azt jelenti, hogy továbbra is fertőzőek lehettek.

Vannak, akik ezt a kritikus szintet akár 68 napig is fenntartották.

A kutatáshoz egy újfajta tesztet alkalmaztak, amely képes azt is felismerni, hogy egy vírus potenciálisan aktív-e.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezt az új tesztet olyan környezetben kell alkalmazni, ahol az emberek kiszolgáltatottabbak, és nagyobb problémát jelent számukra a betegség.

Bár a kutatás viszonylag alacsony résztvevőszámmal készült (176 fővel), a kutatók szerint jól mutathatja, hogy vannak, akik a kötelező karantén után is fertőznek.

Az egyik szakértő, Lorna Harries szerint:

nem lehetett előre megjósolni, mely személyeknél találtak még fertőzőképes vírust, és kiknél tűnt el teljesen a fertőzés.

A hagyományos PCR-tesztek a vírus részeinek jelenlétét vizsgálják.

Bár meg tudják állapítani, hogy valaki a közelmúltban fertőzött volt-e, azt nem tudják kimutatni, hogy a fertőzés aktív-e, és az illető képes-e másokat is megfertőzni.

A kutatás során használt teszt azonban csak akkor ad pozitív eredményt, ha a vírus aktív és potenciálisan továbbterjedhet.


Megtekintések száma: 5417

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet