10 ezer baba született fogyatékossággal a kismamáknak ajánlott gyógyszer miatt! Erről nem szívesen beszél a gyógyszeripar!

2017. július 6., csütörtök




A Contergant botrány ékes példája a gyógyszeripar emberéleteket semmibe vevő mohóságának! Szülőként ezt te is felháborítónak fogod tartani! OSZD MEG másokkal is!

Valamikor, közel 60 évvel ezelőtt piacra dobtak egy terhességi rosszulléteket csökkentő szert, amit lehet, hogy soha nem kellett volna.

Ugyanis olyan mérhetetlen károkat okozott, ami családok ezreit tette tönkre...

Ez a gyógyszer a Contergant volt, melyről semmi fogalmuk nem volt a gyártóknak, hogy mire képes a szó negatív értelmében. Éppen ezért rejtély a mai napig, hogy hogyan és miért engedélyezhették.

A szálak egészen az AMA fejéig érnek, ugyanis az Amerikai Orvosi Társaságnak hivatalból elkellett végeznie a klinikai teszteket.

A gyanú szerint ezt el is végezték, de megmásították az eredményeket, hogy a gyógyszert, melyre már dollármilliókat költöttek, végre forgalomba hozhassák.

Ez volt a világ egyik legnagyobb gyógyszerbotránya, mely 10 ezer család sorsát tette tönkre, éás rengeteg fogyatékossággal született gyereket eredményezett...

A Contergan-botrány néven ismert eset szálai az 1950-es évekig nyúlnak vissza.

Az egykor a szövetségesek által megszállt német területekből alakult NSZK-ban, a Német Szövetségi Köztársaságban 1957-ben dobtak piacra olyan szert, amely a várandósság alatt jelentkező rosszullélet enyhítette.

Talidomid volt a hatóanyaga, amit eredetileg epilepszia hatékony kezelésére használtak, már ez eleve gyanús votl sokaknak akkoriban, és oknyomozó újságírók is foglalkoztak a veszéllyel, ám akkor a gyógyszeripar hárított.

Eleinte a megfázás tüneteinek enyhítésére ajánlották a klinikai kísérletek elvégzése után. Csak később vált belőle egyértelműen terhességi rosszullétek esetén szedendő gyógyszer.

A Chemie Grünenthalnál rájöttek arra, hogy a hányingert is képes csillapítani a szer, megalkották a kifejezetten rosszullétek enyhítésére szolgáló Contergant.

Az Egyesült Királyságban Distaval néven került forgalomba. Az első néhány hónap után aztán váratlanul óriási botrány kerekedett ki a dologból. Rendre születtek a fogyatékkal élő gyermekek, melyek mind egytől-egyig a gyógyszerrel voltak egyértelmű összefüggésben.

Mindezt úgy, hogy azzal a szöveggel reklámozták, hogy a Distaval biztonságos, gyermekeknek is adható, és előszeretettel hasonlítgatták össze a hirdetésekben a veszélyesnek ítélt barbituráttal.

Először az 1950-es években vették észre, hogy egyre több, feltűnően magas arányú sérült gyermek születik a kórházakban, és a kórképek alapján visszavezethető volt mindegyik erre az egy gyógyszerre.

Ezeknek az újszülötteknek a többsége végtaghiánnyal, illetve deformált végtagokkal született, de sokan szenvedtek érzékszervi vagy belső szerveket érintő rendellenességtől, például szívbetegségtől, húgyutakat érintő rendellenességtől, vagy éppen idegrendszeri problémáktól és bénulással járó ideggyulladástól.

1960-ra 10 ezer gyermek született ilyen rendellenességekkel, kirobbantva a világ talán legnagyobb gyógyszerbotrányát.

A gyerekek közül sokan az egy éves kort sem érték meg...

Ami még megdöbbentőbb, hogy csak a 2000-res évek végén derült ki tudományosan, miért okozott fogyatékosságot a gyógyszer, és többen azt állították, hogy a gyógyszergyárak erről tudtak de alábecsülték a problémát a várható profittal szemben.

Megállapították, hogy a talidomid, a tabletta hatóanyaga megakadályozta az új erek növekedését a fejlődő magzatban…

Frances Oldham Kelsey például, az Egyesült Államok gyógyszerügyi hivatalának akkori vezetője nem engedélyezte a hatóanyag törzskönyvezését. Emiatt hősként tekintettek rá annak idején.

A szocialista államokat, köztük hazánkat, azért nem érintette a Contergan-botrány, hihetetlenül szerencsések lehetünk.

A német vállalat nagyon sokáig nem ismerte el a felelősségét, és nem kért bocsánatot sem a szülőktől, sem később az áldozatoktól.

Botrányos az, ami ezzel az egésszel történt, és a mai napig ez az egyik legnagyobb gyógyszerbotrány. Elgondolkodtató ügy, mert emlékeztet arra, hogy nem szabad mindent elhinni a gyógyszergyáraknak...

Az szintén érdekes, hogy a talidomidod a mai napig használják egyes készítményekben...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség feltáró gyógyszeripar gyógyszermaffia botrány


Megtekintések száma: 166366





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet