10 megdöbbentő érdekesség a világ legnépszerűbb italáról, a kávéról!

2018. január 24., szerda
Ismered, mit iszol? Ezeket az érdekes tényeket talán még te magad sem tudtad róla!

A kávé a víz után a második legnépszerűbb ital a vilgáon. világszerte nagyon sokan kávéznak, és a kávénak erndkívül kedvező egészségügyi hatásai is ismertek.

De vajon ezen kívül mennyire ismered a kedvenc italod?

Tudtad azt például, hogy évente 500 MILLIÁRD csésze kávét fogyaszt a világ? Ez hihetetlenül sok, ez naponta 1,37 milliárd csésze. És igen, ebben az is benne van, aki naponta 4-5 csészével is megiszik.

A legnagyobb kávéfogyasztó országok az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, amelyek együttesen a világ teljes fogyasztásának a 65 százalékát adják.

Az egy főre vetített kávéfogyasztás királyai a norvégok, aztán őket követi Finnország, Svédország, valamint Dánia.

A kávé hihetetlen gazdasági tényező is egyben, szinte mindent maga mögé utasítva. A kőolaj után a kávé a világkereskedelem másik legnagyobb forgalmú terméke.

Gondolkodtál már azon, hogy honnan ered maga a kávé szó? Nos, ki nem találnád, hogy mi az eredete... A kávé név arab eredetű, eredeti jelentése pedig „a bab bora”.

A világon minden tájon, vidéken máshogy isszák a kávét, ez igazi kulináris eltérés. Az olaszok cukorral isszák az espressót, a németek és a svájciak forró csokoládéval keverik a kávét, a mexikóiak fahéjat szórnak rá, a belgák pedig csokidarabokat tesznek bele. A marokkóiak borssal isszák, a Közel-Keleten pedig nem átallják kardamommal és más fűszerekkel fogyasztani. Az osztrákok a tejszínhab mellett teszik le a voksukat. Egyiptomban tisztán és erősen isszák a kávét.

A kávé sokszor komoly mozgatóerő volt bizonyos megmozdulások során. Nemcsak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el.

A kávé rengeteg munkahelyet teremtett már szerte a világon. A legjobban úgy lehetne ezt érzékeltetni, ha megemlítjük, hogy a kávétermesztés két és fél magyarországnyi embernek biztosít megélhetést a világon. Ugyanakkor egyre kevesebb van a minőségi ültetvényekből.

Egyes népek és országok nagyon kötődnek a kávéhoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Törökországban érvényteleníthették a házasságot, ha a férj nem biztosított kellő mennyiségű és minőségű kávét a feleségének.

A kávé napjainkra veszélybe került, és egyre több szakember figyelmeztet, hogy a klímaváltozás okozta hatások miatt a kávé luxustermékké változhat, amit nem tud majd mindenki megfizetni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség kávé


Megtekintések száma: 35388

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet