10 megdöbbentő tény a térről és időről, amit mindenkinek tudnia kellene

2016. november 2., szerda




Tudtad, hogy a Földön lassabban telik az idő, min az űrben, és a felküldött asztronauták gyakorlatilag időt utaznak? Vagy azt, hogy mi is az a Plack-idő? 10 megdöbbentő tény nyomában a téridővel kapcsolatban!

Tér és idő. Olyan fogalmak, melyeknek a jelentését és az értelmét még ma sem értette meg az ember teljes mértékben, és talán soha nem fogunk rájönni, miért is létezik tér, vagy hogy az idő valójában csak egy általunk kreált fogalom-e, vagy valóban egy egységes mértékegysége az univerzumnak.

Számtalan nagyon megdöbbentő tény létezik az idővel és a térrel kapcsolatban, melyről mindenkinek tudnia kellene.

1. A Föld körüli pályán, vagy az űrben lassabban telik az idő, mint a Földön. Ez magával vonja azt is, hogy az űrbe küldött asztronauták egy picit mindig fiatalabbak lesznek, mint mi, akik a Földön maradtunk.

Gyakorlatilag ezek az űrhajósok a világtörténelem legelső időutazói, hiszen számukra lassabban telt az idő, mint számunkra.

2. Az általunk ismert világegyetem 13,7 milliárd éve jött létre, és azóta folyamatosan tágul. Jelenleg a tágulás ütemét ugyan vitatják a tudósok, de a tényével mindenki egyetért. Hogy mi lesz ennek a tágulásnak a vége, azt senki sem tudja.

3. A Planck-idő az idő természetes egysége, amit Max Planck javasolt, jele tP. Bár nem vehetjük a Planck-időt egyszerűen az idő kvantumának, ennél rövidebb időtartam alatt nincs értelme összehasonlítani az Univerzum két egymást követő állapotát.

4. Az anyag meghatározza alapvetően a téridő görbületét. Az általános relativitáselmélet szerint minél nagyobb egy gravitációs mező, az annál jobban képes meghajlítani maga körül a teret, és az időt.

Sokak szerint a jövőben megépítendő téridő hajtómű éppen emiatt lesz lehetséges. Lényegében meghajlítja maga előtt a teret és az időt, így az űrhajó úgy képes egy másik térpontig jutni, hogy meg sem mozdul, hanem maga alá gyűri a teret.

5. A NASA által az űrbe küldött Voyager-1 a világ valaha épített és legmesszebb jutott szerkezete, mely kijutott a Naprendszerből, és jelenleg a mélyűr felé halad. Hihetetlen, de már 19 milliárd kilométerre van tőlünk. A rádiójelnek 16 órát kell utaznia, mire onnan ide ér, így egyre nehezebb kommunikálni vele.

6. Az idő valójában nem mindig létezett. Az ősrobbanás előtt egyetlen térpontba volt bezsugorodva minden, a tér, az idő, mintha egyetlen szingularitásban lett volna minden. Az idő akkor kezdődött, mikor az ősrobbanás lezajlott

7. Nem létezik az univerzum létezésével kapcsolatban olyan fogalomkör, mint múlt, jelen, és jövő. Az univerzumnak pillanatai vannak, és minden egyes pillanat releváns a másikhoz képest. Sokak szerint még maga az idő sem létezik a szó átvitt értelmében, mivel valójában ezt csak mi, emberek találtuk ki.

8. Az atomórák a valaha készített legpontosabb órák a világon. Annyira pontosan tudják mérni az időt, hogy egyetlen atom egyetlen vibrációját is képesek észlelni.

9. A Földön egyre lassabban fog telni az idő. Ezt abban fogjuk megtapasztalni, hogy egy nap majd nem 24 órából fog állni, hanem többől. Ennek az az oka, hogy a Föld a Nap körüli pályája egyre nyúlik.

Nem számottevően – egyelőre – de atomórákkal érzékelhetően minden egyes évben. A számítások szerint minden eltelt évszázaddal 1,8 milliszekundummal nő egy Földi nap hossza.

10. A kozmikus háttérsugárzás, mely gyakorlatilag az ősrobbanás közvetlen maradványa, beteríti az egész világegyetemet, és rengeteg információt ad attól, milyen volt világunk az ősrobbanás pillanatában, vagy akár közvetlenül az ősrobbanás előtt.

A téridővel kapcsolatos elképzeléseid talán ezeket a tényeket olvasva most alapjaiban változtak meg. Az emberiség ma még nem ismeri ezeknek minden aspektusát, de a tudomány az elkövetkező időkben is azon lesz, hogy megfejtse ezeknek a titkát.

tudomány univerzum világegyetem térhajtómű tudományos téridő


Megtekintések száma: 126054





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet