10 megdöbbentő tény, amit nem tudtál Leonardo da Vinciről: megdöbbentő, mekkora zseni volt ez az ember!

2018. augusztus 27., hétfő
Nem csak az akkori kor zsenije volt, de még ma is zavarba ejti a tudósokat, történészeket. Életét megannyi rejtély övezi. Tudtad, hogy helikoptert, és tankot is tervezett? Vagy, hogy egyetlen önarckép sem maradt fenn róla? És hogy a Mona Lisa mosolyát még mindig rejtély fedi?

Bátran kijelenthetjük, hogy Leonardo da Vinci volt korának legnagyobb koponyája. Olyan összefüggésekre jött rá annak idején, amivel megelőzte a korát.

Mindennek tetejében még a festészetben is maradandót volt képes alkotni, és a Mona Lisa című művét például azóta is számtalan rejtély középpontjába állítják.

1. A Mona Lisa mosolya

Leonardo talán leghíresebb festményét, a Mona Lisát rengetegszer megvizsgálták már a kutatók. Találtak benne ugyanis egy titokzatos mosolyt.

Ha közelről nézték a képet, látszott, hogy Mona Lisa szája lefelé húzódik. Amint azonban egy kicsit messzebbről, vagy esetleg más szögből tekintünk a műre, mindjárt mosolyogni kezd a híres festmény női alakja. Sokáig nem jöttek rá, hogy ez miért van, csak az utóbbi években fejtették meg, és a megoldás a színhasználatban rejlett.

2. Idegen elrablás

Sokan úgy vélik, hogy a 15. századi zsenit elrabolhatták az idegenek. A történelmi feljegyzések ugyanis bár jól dokumentálják az életét van két év, amiről nincs információnk vele kapcsolatban.

24 évesen tűnt el, majd két évvel később, 1478-ban bukkant fel Firenzében, akkor már forradalmi gondolatokkal.

3. Helikoptert, tankot tervezett

Leonardo annyival előrébb járt gondolkodásban az adott kornál, melybe beleszületett, hogy helikoptert és páncélos járművet is tervezett egy olyan korban, amikor karddal és lándzsával vívták a csatákat.

4. A Mona Lisa valójában idegen lény

Sokan vélekednek úgy, hogy a híres Mona Lisa festmény tükrözése felfedi a Mona Lisa igazi valóját, mely valójában egy idegen lény.

A reneszánsz korban sokan figyeltek meg furcsa jelenségeket Európa égboltján, és ezért jelentek meg rejtélyes tárgyak a művészek alkotásaiban.

5. Ejtőernyőt tervezett, melyet 2000-ben valaki kipróbált

Leonardo tervei között olyan bámulatos részletességgel kidolgozott elemek is voltak, melyeket azonnal meg is lehetett volna azon tervek alapján építeni. 2000-ben egy ejtőernyőzéssel foglalkozó férfi, egy bizonyos Adrian Nicholas Dél-Afrikában próbálta ki az olasz mester sok száz évvel korábban tervezett ejtőernyőjének hű mását.

Bízott a mesterben, és reménykedett benne, hogy egy darabban ér földet. Az ejtőernyő hibátlanul működött.

6. Mona Lisa titokban terhes volt

Vitatott elmélet, de sok történész és szakember úgy sejti hogy Mona Lista nem csak azért mosolyog a képen, mert különleges színhasználattal dolgozott da Vinci, hanem mert a nő titokban terhes volt.

Ez sokmindent megmagyarázna a híres modellel kapcsolatban, akinek az arcán egyesek több, terhességre utal ó jelet véltek fölfedezni.

7. Nem létezik önarcképe

Annak ellenére, hogy Leonardo leginkább festőként tevékenykedett, rejtélyes módon egyetlen ábrázolást sem hagyott magéról az utókornak.

Bár voltak olyan művek, melyekbe úgy sejtik, hogy belecsempészte magát, ez még ma sem bizonyított, így valójában senki sem tudja, hogyan is nézett ki pontosan.

8. Törvénytelen gyermek volt

Szülei nem házasodtak össze, így törvénytelen gyerek volt. Ez azon is meglátszott, hogy soha nem járt iskolába, így gyakorlatilag mindent saját magának kellett elsajátítania önszorgalomból.

9. Lehet, hogy homoszexuális volt

A mai napig nem ismeretes, hogy lett volna bármilyen olyan nő az életében, akihez komolyabb szálak fűzték volna. Ellenben rengeteg barátja volt, akik talán túl közeliek is voltak olykor.

Ezért felmerült már többször az, hogy da Vinci talán homoszexuális volt, bár ezt mind a mai napig nem sikerült bizonyítani.

10. Az emberi test anatómiája

Holttesteket boncolt, hogy felfedezze a homo sapiens porhüvelyének titkait. Mindenki ismeri híres, 1490-es rajzát az emberi test arányairól, ami az ufológusok szerint titkos üzenetet hordoz. Így ismernek minket a világűr más pontján?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély történelem davinci


Megtekintések száma: 18806

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet