10 megdöbbentő tény az álmokról: a világ legrejtélyesebb folyamata, amit nem ismer a tudomány!

2018. június 19., kedd
Tudtad, hogy a vakok is álmodnak? És azt, hogy van, aki csak fekete-fehérben képes álmodni? Ezen a 10 tényen le fogsz döbbenni!

1. Mindenki álmodik

Minden ember álmodik éjszakánként, maximum nem emlékeznek rá reggelre. Egyedül a súlyos pszichológiai betegek nem tudnak, de nekik sem teljes százalékuk.

2. 90%-át az álmaidnak elfelejted

Egyfelől azt gondolom, hogy milyen kár, hiszen jó lenne tudni mi zajlik a tudatalattinkban de lehetséges, hogy túlságosan megterhelő lenne. Ébredés után már az 50% kiesik, további 5 perc elteltével már csak 10% marad meg.

3. Van, akinek csak fekete-fehérben megy

1915-1960 közötti felmérések alapján a legtöbb ember színek nélkül álmodott... aztán jött a tévé. Ma az emberek 12%-a álmodik így.

4. A vakok is álmodnak

Két csoportra oszthatóak a "vak álmok". Akik születésük után vakultak meg, azok látnak képeket, de akik vakon szüelttek ők is hallanak hangokat vagy érzékelnek egyéb érzékszerveiknek köszönhetően.

5. Az állatok is álmodnak

Ha van kutyád vagy macskád már biztos láttad alvás közben szaladgálni... Ugyanolyan aktivitást mutat az agyuk, akár az embereké.

6. Mindenkit ismersz álmodban

...vagy legalábbis már láttad valahol. Az agyunk nem talál ki új arcokat, mindenkivel találkoztál már korábban, aki visszaköszön éjszaka.

7. A nők és a férfiak máshogy álmodnak

Nem meglepő, hogy a pasik gyakrabban álmodnak szexről, erőszakról vagy idegenekről. Az viszont meglepő, hogy 70%-ban férfiakról álmodnak, míg a nőknél ez az arány egyenlően oszlik el a nemek között. A gyengébb nem a családjukról és a háztartásról gondolkozik még alvás közben is... ez valamit elárul.

8. Lehet orgazmusod közben

Biztos van, aki már megtapasztalta, hogy különösen felfokozott izgalami állapotban tért magához a szokásos reggeli merevedésről nem is beszélve. A REM fázis alatt a nemi szervek megtelnek vérrel, ha pedig erre rátesz egy lapáttal egy szexuális álom, amikor érzékelhetőek a tapintások simán becsúszhat egy orgazmus.

9. Az álmok jósolnak?

70% már megélte a déjá vu érzést, ami köszönhető lehet akár az álmoknak is, de 18-38% azt vallja, hogy volt már olyan álma, ami megvalósult.

10. Mennyit álmodunk egy éjszaka alatt?

Akár 4-8 álmod is lehet egy éjszaka alatt és van olyan, ami 1-2 óráig is elhúzódik.

Forrás: erdekesseg.hu

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 25512

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet