10 megdöbbentő tény Sztálinról

2017. május 28., vasárnap




Joszif Visszarionovics Sztálin a világ valaha volt egyik legvéreskezűbb, egyben leghatározottabb alakja volt az orosz történelemnek, és komoly ráhatással volt a világ folyására is. Kiemelkedő intelligenciájához roppant hatalomvágy és könyörtelenség párosult. Összeszedtünk 10 megdöbbentő tényt erről a megosztó, de elvitathatatlanul zseniális történelmi figuráról.

Kétségtelen, hogy Sztálin a világtörténelem legnagyobb jelentőségű és legnegatívabb megítélésű vezetői közé tartozik.

Rengeteg különféle legenda és érdekesség kering róla, melyek között az abszurdtól kezdve a nagyon is valós tények is megállnak. Íme, 10 megdöbbentő, és érdekes tény Sztálinról!

1. Sztálin egy igen tehetséges szovjet vezető volt, és Sztálin néven ismerte meg mindenki, azonban eredeti neve Ioszeb Dzsugasvili volt. A Sztálint csak 32 éves korában, 1910-től kezdte használni, ami annyit tesz, mint "acélember".

2. Egy időben az a legenda terjedt a halálával kapcsolatban, hogy Lavrentyij Pavlovics Berija megfojtotta őt. Ő egyébként 1938 és 1953 között az orosz titkosszolgálat vezetőjeként lépett fel.

A kórboncnoki jelentés szerint Sztálin halálát agyvérzés okozta. A visszaemlékezések szerint rosszulléte után egész éjszaka egyedül feküdt a földön, orvosi ellátás nélkül. Berija azzal küldött el mindenkit, hogy a diktátor alszik. Molotov egyik, 1993-ban megjelent visszaemlékezésében az olvasható, hogy Berija azzal dicsekedett neki, hogy ő mérgezte meg Sztálint.

2003-ban aztán egy történészcsoport egyes vizsgálatok szerint arra jutott, hogy valójában megmérgezhették Sztálint, méghozzá patkányméreggel. A warfarin ugyanis közismerten megakadályozza a vér megalvadását, és embernél agyvérzést okoz.

3. Sztálin egy érdekes és bizarr testi rendellenességgel is rendelkezett: II. Vilmoshoz hasonlóan Sztálinnak is rövidebb volt a bal karja, amit a hivatalos fotókon rendre rejtegetni próbált. Testi fogyatékosságát 12 éves korában, egy lovaskocsi-balesetben szerezte.

4. Sztálin majomhadseregéről rengeteg pletyka, szóbeszéd és régi legenda kering. "Egy új, sérthetetlen lényt akarok, ami érzéketlen a fájdalomra, jó az ellenálló képessége, és nem érdekli, milyen minőségű ételt eszik." - idézik a tőle származó mondatot. Sztálin valóban dédelgethetett ilyen ambíciókat: a húszas években még nem ismerték olyan pontosan a fajok keresztezésének lehetőségeit, mint manapság, így a tudósok sem zárhatták ki, hogy sikert érhetnek el, ha kísérleteket folytatnak a témában. Ugyanakkor sokan úgy tartják, hogy a kísérletek titokban egész meggyőzőek lehettek, ám ismeretlen okok miatt sohasem vetették be a majomhadsereget.

5. Kevesen tudják, de Sztálint Nobel-békedíjra is jelölték, méghozzá annyira hittek benne, hogy kétszer is megesett ez a jelölés. Főleg azon törekvései miatt érdemelte ezt ki, hogy a második világháborúban hatalmas szerepe volt abban, hogy lezáruljon a háború. Egyszer sem nyerte meg a jelöléseket végül, ellenben a Time Magazine az év emberének választotta meg.

6. Nem teljesen tisztázott, mikor is született. Ugyan a hivatalos történelemtudomány kijelölt egy dátumot, de sok kérdés van ma is a születésnapját illetően. Hivatalosan 1878 december 18. az ominózus nap. Azonban a régi kalendáriumok szerint - amit a szovjetek is előszeretettel használtak - december 6. volt megjelölve. Ugyanakkor Sztálin állítólag maga említette többször egyes közeli ismerőseinek, hogy születésnapját december 21-ére, és születési évét 1881-re fogja módosíttatni.

7. Nem tudni, pontosan miért hagyta ott az iskolát, és ez a történészeket a mai napig foglalkoztatja is. ugyanis nincs egységes konszenzus arról, hogy mi is történt valójában annak ellenére, hogy számtalan teória látott már napvilágot, és sok helyen sokféleképpen tanítják fiatal oskolás éveinek történetét.

Egyesek szerit nem tudta fizetni a tandíjat. Mások szerint egyszerűen eltanácsolták az intézményből nyíltan más nézetei miatt. Akadnak olyan feltételezések is, miszerint annyira megbízhatatlan volt, és olyan sok óráról hiányzott, hogy ez vezetett eltanácsolásához.

8. Sztálin szerette az alkoholt, és a jó, minőségi italokat. Azonban a közhiedelemmel ellentétben nem orosz vodkát fogyasztott, és nem kifejezetten tartozott a kedvencei közé. Helyette legtöbbször grúz borokat fogyasztott.

9. Véreskezű volt, ezt senki sem vitatja, de mégis hihetetlen, mennyire ember halála szárad közvetlenül a lalkén, parancsainak hatására. A Szovjetunióban. Sztálin több mint 44 ezer személy kivégzését hagyta jóvá személyesen. 1937-1938-ben a szovjet levéltári források szerint mintegy 720 ezer embert öltek, szintén az ő parancsára.

10. Sztálin nagy filmrajongó hírében állt: leginkább az amerikai western- és Chaplin-filmeket szerette. Nagyon nagy rajongása volt John Wayne felé is.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség történelem sztálin


Megtekintések száma: 68752





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet