10 megdöbbentően érdekes tény a Facebookról, amit nem tudtál

2016. október 12., szerda




Tudtad, hogy az egész Facebook őrület egyetlen koliszobából pattant ki? Vagy hogy a Facebook elődje, a The Facebbok nevet viselte, és hogy azt megelőzően Mark Zuckerberg egy Facesmash nevű oldalon tesztelgette az ötleteit? 10 megdöbbentően érdekes tény napjaink vezető közösségi oldaláról!

Ma a Facebook szinte megkerülhetetlen média platform lett. Szinte eggyé vált az internettel. De korábban ez nem volt mindig így, és nagy utat járt be, hogy elérjen minden háztartásba.

1. A Facebook eredeti neve

A Facebook eredeti neve nem csak simán Facebook volt. Eredetileg ugyanis The Facebook néven indult el, aztán ahogy terjedt, a készítők lehagyták a The szót az elejéről. Erre marketing okokból volt szükség, meg mert sokkal jobban is hangzott.

Egyszerű, közérthető, és megragad szinte minden emberben. Így hitték legalábbis, és igazuk lett. Ma már minden ember számára mond valamit a szó: Facebook.

2. A Facesmash a letűnt előd

A The Facebook 2004-ben indult az útjára, azonban 2003. október 28-án, Mark megírta a „Facemash” nevű szoftver alapjait, ami egyfajta „Hot or Not”, avagy Szexis vagy nem?)alkalmazás volt.

Ezzel tesztelgette és fejlesztette a Facebookba is beletervezett szolgáltatásokat, fejlesztéseket, persze cska etchnikai megoldások tekintetében, mert a programnak egészen más célja volt.

3. A Facebook szó eredeti jelentése

Mark középiskolájában volt egy számítógépes szoftver, amelynek az adatbázisában minden tanulóról volt egy igazolványkép és egy rövid szöveges infó. Ez a rendszer szinte minden modernebb iskolában jelen volt.

Mark ebből szeretett volna kiindulni, megreformálni az egészet. A tanárok és a diákok is Facebooknak hívták ezeket az oldalakat maguk között.

4. Eredetileg belső használatra készült

Kevesen tudják, de a Harvardnak elkészített rendszer, mely 2004. február 4-én életbe lépett, csak az egyetem szűk hálózatán belül volt elérhető. Ehhez a hálózathoz az internetről még nem lehetet hozzáférni, és maga a The Facebook is elég bugyuta volt.

Csak arra volt képes, hogy mindenki létrehozhatott magáról egy adatlapot, illetve bejelölhette, hogy kivel jár egy előadásra, kurzusra.

5. Egyetemek között kezdett el terjedni

A Facebook sohasem a nagyvilágban kezdett el terjedni, legalábbis nem először. Az első 24 órában levelezőlistákon reklámozták az oldalt, majd 24 óra letelte után már 20 ezer regisztrált felhasználója lett a rendszernek.

Ekkor terjesztették ki több egyetemre is ezt a rendszert, és megindult hódító körútjára a közösségi hálózat. 2004 nyarán még egy középiskolai verziót is elindítottak belőle.


6. Ekkor nyitották meg mindenki számára

2006. szeptember 26-án tehát publikussá vált a hálózat: bárki, aki 13 évesnél idősebb volt, és saját e-mail címmel rendelkezett, a szociális háló tagjává válhatott.

Innentől aztán úgy kezdett terjedni a világban, mint valami vírus. Egyre többen regisztráltak, és az oldal híre szájról szájra terjedt.

7. Folyamatosan fel akarták vásárolni

Kevésbé ismert tény, de a Facebookot szinte alapítása óta állandóan fel akarta vásárolni. Nagyon értékesnek tartották, még annak ellenére is, hogy 2005-ben is gyakorlatilag közel 60 milliós veszteséget „termelt”.

Végül 2007 októberében a Microsoftnak sikerült egy szeletet hasítania a tortából: 1,6 %-ot vettek meg 240 millió dollárért, és ezzel jogot szereztek arra, hogy nemzetközi reklámokat helyezzenek el a Facebook oldalain.

8. 2009-ben volt először nyereséges

Talán elsőre szinte hihetetlenül hangzik, de először a Facebook 2009-ben, vagyis majdnem 5 évvel az indítása után lett nyereséges, addig csak veszteséget termelt.

A veszteségek miatt hamar csődbe is ment volna az egész, ha nem lettek volna a különböző anyagi támogatók, befektetők. A Paypal tulajdonosa például közel félmillió dollárt feccölt bele az oldal működtetésébe.

9. A világ második leglátogatottabb PHP alapú oldala

A Facebook jelenleg a világ második leglátogatottabb php alapú oldala, és a hatodik leglátogatottabb oldal a világon. Bizonyára éget a kíváncsiság, hogy mik előzhették meg.

A legelső leglátogatottabb php oldal a Google, de az örökrranglistában maga mögé utasítja még a Youtube, vagy egy ideig a Yahoo is.

10. Mark Zuckerberg a világ legfiatalabb milliárdosa

Ez a tény már elismert hivatalosan is. Soha sem előtte, sem utána nem tört még fel a csúcsra anyagilag egyetlen ember sem.

Arról már persze lehetne vitatkozni, hogy ez mennyire múlt a szerencsén, saját kitartásán, vagy a befektetők pénzén, de az elvitathatatlan, hogy ő a legnagyobb fiatal milliárdos a bolygón.

És még ha a szerencse közre is játszott, ne feledjük: mások még a szerencsét sem képesek kihasználni, és sikereket elérni.

érdekes érdekesség facebook


Megtekintések száma: 66435





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet