10 négyzetkilométeres a bolygó legnagyobb és egyben legrejtélyesebb élőlénye!

2019. június 15., szombat




A tudósok teljesen el vannak képedve. Rengeteget taníthat nekünk az evolúció eddig hiányzó láncszemeiből...

Létezik egy élőlény a Földön, mely gigantikus méreteket képes elérni. Olyan szinteken, hogy akár egy egész régiót képes behálózni.

Ezt a hatalmas élőlény sokszor mégsem vesszük észre.

Sőt, a laikus átlagember szinte elsiklik felette. pedig ez az élőlény legalább annyira rejtélyes, mint egy a bolygónkra pottyant földönkívüli.

Sőt, sokan bizonyos értelemben így is tekintenek rá, és már több évtizede komolyan kutatják az eredetét...

Az organikus élőlény ugyanis 10 négyzetkilométeres is lehet. Egy oregoni tuskógomba tényleg ekkora, és tényleg egyetlen egyed.

A mindennapokban erdőt-mezőt járva vagy a zöldségesnél mi rendre a kalaposgombák rendjébe tartozó fajokkal találkozunk, pontosabban azok egy bizonyos részével. Ezek az élőlények, mint a növények gyökérzete, úgynevezett gombafonalakkal hálózzák be a talajt és elhalt növényi részeket. A kívülálló szeme könnyen át is siklik rajtuk.

Ezekkel veszik magukhoz a tápanyagot, és ezekből nő ki alkalomadtán a szaporodást biztosító spórákat tartalmazó termőtest.

Ezt nevezi a laikus „gombának”.

Gombafonalakból összeálló, gyökérszerű nyúlványaik, a ceruzabél vastagságú úgynevezett rizomorfok úgy hálózzák be a talajt, mint valami szabálytalan, föld alatti pókháló.

Évente akár egy métert is nőhetnek a szélrózsa minden irányába, és ahol fát találnak, azt megtámadják, majd mint egy új központból, innen is tovább terjeszkednek.

Egy-egy Armillaria hatalmas területet foglalhat el, tucatnyi, száz és ezernyi termőtestet növeszthet, de biológiailag akkor is egyetlen élőlényről, egy egyedről beszélünk.

jelenleg is kutatják, hogy mi lehet a sikere egy több négyzetkilométeres kiterjedésű élőlénynek, és hogyan volt képes fennmaradni az evolúció során.

Ez ugyanis olyan hiányzó elemekre világíthat rá a bolygó élőlényeinek evolúciójával kapcsolatban, amiről eddig nem tudtunk...

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség természet állatok


Megtekintések száma: 88145





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet