10 nép, kiknek eredete továbbra is rejtély: történelemtanár legyen a talpán, aki ezeket megmagyarázza!

2019. szeptember 30., hétfő
Történészek, antropológusok és a legkiválóbb kutatók sem tudják, hogy honnan jöttek a poroszok, a párszik vagy a cigányság.

Természetesnek vesszük, hogy vannak oroszok, örmények, baszkok vagy például lapföldiek, ám arról ritkán esik szó, hogy honnan származnak ezek a népek. Ennek oka az, hogy a történészek, antropológusok és a legkiválóbb kutatók sem tudják, hogy honnan származnak az alábbi népek.

A múlt században készített feljegyezést egy névtelen kereskedő a poroszokról, majd ezt kövezően a lengyel és a német krónikákban említették meg őket. A poroszok nyelvéről sem tudunk sokat, csak annyit, hogy indo-európai keverék lehet. Az utolsó poroszok 1709 és 1711 között, a pestisjárvány idején haltak meg. Az ezt követő Porosz Királyság népének már szinte semmi köze se volt a „poroszokhoz”.

Örmények: Nem tudjuk, hogy pontosan honnan származnak az örmények, ám elméletek bőven akadnak. A legáltalánosabb vélekedés az, hogy az örmény kaukázusi és kelet-anatóliai eredetű népcsoport lehet.

Emellett az örmény állam létrejöttét az időszámításunk előtti VI. századra teszik. A tudósok szerint Örményország a Hettia Birodalom és az az Urartu Királyság romjaiból, kisebb örmény törzsek szövetségéből született.

Ez a feltételezés az oka annak, hogy vannak, akik szerint az örmények a hettiták, mások szerint az urartuk leszármazottai, ám nyelvrokonságot nem mutatnak a hettitákkal. A harmadik tábor szerint az örmények a szintén rejtélyesen eltűnt phrügökkel állnak rokonságban.

Huculok: Ennek a népnek nemcsak a származása, hanem a neve is rejtély. Néhány tudós szerint a „hucul” banditát, mások szerint pásztort jelent. Sokszor előfordul, hogy az ukrán hegyi lakosokat nevezik huculoknak, akik jellemzően lótartással foglalkoznak. A népről csak annyi biztos, hogy erős mágikus hagyományaik, saját fehér és fekete boszorkányaik vannak.

Oroszok: A mai napig nem értenek egyet abban a tudósok, hogy honnan származnak az oroszok. Abban a tekintetben is sötétben tapogatóznak, hogy pontosan mikortól beszélhetünk orosz népről, de az sem világos, hogy egyáltalán honnan származik az elnevezés. Az oroszok őseit keresték már a normannok, szkíták, vendek és szarmátok között is.Cigányság: A nyelvi és genetikai kutatások eredményéből az derült ki, hogy a cigányság egy 1000 fős csoport leszármazottai lehetnek, akik Indiából vándoroltak el. Jelenleg nagyjából 10 millió cigány él szétszóródva az egész világon. A középkorban az európaik abban a hitben éltek, hogy a cigányok egyiptomiak, ezért az elnevezésük is egyiptomi származék.

Maják: A tudósok nemcsak azt nem tudják, hogy honnan jöttek a maják, hanem arra sem jöttek még rá, hogy hova tűnhettek. Akad olyan vélekedés, amely szerint egyiptomiakkal vagy atlantisziakkal állhattak valamiféle kapcsolatban.

A majákról csak azt tudjuk biztosan, hogy fejlett gazdasággal, technikával és kultúrával rendelkeztek, jól értettek a csillagászathoz, amit az is bizonyít, hogy Közép-Amerika átvette a maja naptárat.

Kozákok: Amit sejteni lehet a kozákokról az annyi, hogy a hazájuk az Észak-Kaukázusban, esetleg az Azov-tengeren, vagy Kazahsztán nyugati részén lehet. A szakértők egy része a szkítákról, míg mások a gótokról gyanítják, hogy a kozákok ősei lehetnek. Hívei mind a két elméletnek vannak, ám a perdöntő bizonyíték még hiányzik. A mai kozákok szívesen hangoztatják, hogy ők egy külön nemzet.

Baszkok: A tíz nép közül talán a baszkok nevezhetőek a legrejtélyesebb népcsoportnak, hiszen se az eredetük, se a koruk, se a nyelvük nem világos, ugyanis a baszkot egyik ma ismert nyelvcsoportba se lehet besorolni. A National Geographic 2012-es kutatásából az derült ki, hogy a baszkok génállománya különbözik a körülöttük élő népekétől.

Lappföldiek: Amit tudunk az az, hogy a lapföldiek múltja 5000 évre nyúlik vissza, ám a nép eredete a mai napig vita tárgya a tudósok között. Egyes szakértők szerint mongoloid, más kutatók szerint paleo-európai eredetről lehet szó. A lappföldiek nyelve a finnugor lehet, de mivel tíz eltérő dialektust használnak, ezért még egymást is csak nagy nehezen értik meg.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek régmúlt


Megtekintések száma: 75349

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet