1000 éve nem volt ilyen meleg, mint a jelenben

2017. február 5., vasárnap
A NASA adatai szerint rendkívül aggasztó a helyzet.

Tagadhatatlan hatások

Ma már nem lehet tagadni a globális felmelegedés hatásait. Itt van a nyakunkon, és a saját bőrünkön érezzük a hatásait.

Különösképpen az elmúlt két évben érezhettük leginkább a globális klímaváltozást. Nem csak világszinten, hanem hazánkban is.

Egyre rövidebbek a telek, és gyakorlatilag eltűnt a tavasz és az ősz. Helyette hirtelen jön a nyár, átmenet nélkül, és ugyanilyen hirtelen szokott beköszönteni a hideg.

Ha valakiben felmerült az, hogy miért van annyira meleg, mint soha eddig, az jól érezte, hogy a 2016-os év különösen meleg volt. Ugyanis hihetetlen módon rekordot döntött minden tekintetben a tavalyi év.

Az elmúlt 1000 év legmelegebb időszaka

2015 októbere óta minden hónap a valaha mért legmelegebb hónap volt. Jelenleg a mérések 1880-as indulása óta 2016 júliusa a legmelegebb hónap.

Az átlagos éves hőmérséklet idén 1,38 Celsiusszal magasabb, mint a 19. században mért átlagos értékek, ez pedig nagyon közel van a párizsi klímamegállapodásban lefektetett határhoz, amit 19. századi átlagértékeknél 1,5 Celsiusszal magasabban határoztak meg.

Vagyis a világtörténelem elmúlt 1000 évének legmelegebb éve volt a tavalyi, különösképpen a nyári hónapokra értve.

Vannak olyan feltételezések is, hogy sokkal jelentősebb a tavalyi év melegsége, és az sem kizárt, hogy az elmúlt 2-3000 évben nem volt ennyire meleg, azonban csak 1880 óta állnak rendelékezésre megbízható időjárásra vonatkozó adatok.

Egyre melegebb lesz

Sokak szerint idővel még rosszabb lesz a helyzet, és az időjárási viszonyok még rosszabbra fordulnak majd. Ez azt jelenti, hogy a Föld átlaghőmérséklete folyamatosan nőni fog, és évenként szép lassan az összes melegrekord megdől.

Az elkövetkező 5-10 évben átlagosan 1-2 Celsiussal nőhet majd a hőmérséklet, és nem lesznek ritkák a tartósan 40 fokos nyári időszakok, amik nyomán rendszeres hőségriadókat kell majd kiadni.

Ráadásul egy nemrég végzett tanulmány olyan kutatásokat is végzett, melyek során felfedeztek egy eddig soha ne ismert tényezőt, mely nagymértékben járul hozzá a felmelegedéshez: a Föld talajában olyan mikroorganizmusok élnek, melyek szén-dioxidot termelnek.

Úgy számolják, hogy 2050-re egy fokkal nő a Föld átlaghőmérséklete. Ez iszonyatosan magas arány, ami azt jelenti, hogy lesznek helyek, ahol nyaranta 5-6 fokkal melegebb is lehet, míg máshol egy-két fokkal gyarapodik a hőmérséklet.

Az emberiség az ipari forradalom óta ugyanis egyre nagyobb mértékben szennyezte a bolygót. Rengeteg káros anyag, üvegházhatást okozó gáz került a légkörbe. Ezen gázok egy része freon, másik, sokkal nagyobb szelete pedig szén-dioxid.

A helyzeten nem segít, hogy Amerika semmissé akarja tenni a klímaegyezményt, amit korábban aláírt, így sorra léphetnek ki más nemzetek is a megállapodás alól, ami még jobban felgyorsíthatja a környezetszennyezés mértékét.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 65724

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet