10.000 éves életformákat keltettek életre a tudósok

2022. augusztus 27., szombat
Elképesztő áttörés történt mikrobák életre keltése kapcsán, ugyanis tízezer éves organizmusokba sikerült életet lehelni. Azonban az sem biztos még, hogy ezek a Földön fejlődtek ki...

A különleges organizmusokra, melyeket most sikerült életre hívni, még a Mexikóban található Chihuahau sivatag alatt elterülő nagyon mély kristálybarlangban bukkantak rá.

A Naica bányarendszer legmélyén találtak rá eredetileg erre a helyre 2000 környékén, amikor felfedezték a hatalmas kristályokkal, melyek a világ legnagyobb egybefüggő kristályainak számítanak.

A barlang kristályai egyébként még ma is nőnének, azonban annak idején, 1985-ben mikor a bányászok a közelben bányásztak, leszivattyúzták a barlang vizét, így megállt ezeknek a kristályoknak a növekedése.

Az itt talált mikrobák legalább 10.000 évesek voltak. Gyakorlatilag tetszhalott állapotban voltak, és senki sem gondolta, hogy egyáltalán feléleszthetőek.

Azonban a kristályokból kinyert mikrobák egy része mégis képes volt újra életre kelni némi stimulációt követően, miután megfelelő közegbe helyezték őket.

Ezek az organizmusok 10.000 és 50.000 év közötti korúak lehetnek. Soha ezelőtt még nem voltak képesek olyanra, hogy a tudomány segítségével életre keltsenek ilyen régi élőlényeket.

Hozzá kell tenni, hogy nem szokványos organizmusokról van szó, és genetikai kódjaikat megvizsgálva elmondták a tudósok, és genetikusok, hogy ezekhez hasonló lényeket aligha találni a Földön.

Nagyon különlegesek, és a genetikai szekvenciájuk nagyon eltérő a Föld élőlényeinek nagy részétől.

Egyesekben a pletykák szerint még az is felmerült, hogy talán idegen mikrobák lehetnek, amik egy üstökössel jutottak el bolygónkra az ősi időkben, és azonnal konzerválódtak ebben a zárt közegben.

Ezek az információk ugyan nem nyertek megerősítést, és talán nincs is túl sok valóságalapjuk, mindenesetre az ufó hívők szerint nem kizárt, hogy valóban azért sikerült ezeket az életformákat feléleszteni, mert valójában nem a Földön fejlődtek ki.

Különleges, extrém körülményekhez voltak szokva, mert egy űrsziklán utaztak sok-sok millió évet, mire a bolygónkba csapódtak, ahol érintkeztek ugyan az őket körülvevő közeggel, de végül elszeparálódtak, és nem jutottak ki a barlangból.

Nem lepné meg a tudósokat tehát, ha kiderülne, hogy ezek a mikrobák valóban nem teljesen földi eredetűek, ugyanakkor még további elemzésekre van szükség, hogy megértsék, miért ennyire szívósak, és mások, mint az eddig talált élőlények.

tudomány természet idegen idegenek biológia genetika


Megtekintések száma: 73787

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet