11 éves kislány találmánya mentheti meg a világot!

2017. október 21., szombat




Nem akármire jelenthet megoldást. Óriási gondra, ami szinte mindenkit érint.

Gitanjali Rao napjaink egyik legjobb fiatal tudósa. Nem akármilyen elméről van szó, valóságos zseni, és nem csak korosztályát utasítja maga mögé, hanem a nála idősebb szakembereket is.

Most egy olyan találmánnyal került be a köztudatba, mely több millió, de akár egy milliárd emberen is segíthet.

Egyes országok lakosságának népességét szinte instant menthetné meg.

Egy olyan dologról van szó, mely a fejlődő országokat és régiókat érinti leginkább, de kiterjed a fejlett országokra is a jövőben.

Az ólom durván mérgező, mégis világszerte sok helyen megtalálható az ivóvízben. Ennek kimutatására kétféle módszer létezett: vagy az ólompróba-szalagok, amelyek gyorsan, de olykor pontatlanul jelzik a víz ólomtartalmát, vagy a laborvizsgálat, ami viszont hosszadalmas.

A kislány is látta, ahogy szülei tesztelik a vizet, és úgy döntött, hatékonyabb módszert keres. A 3M tudósaival együttműködve – a 3M-esek úgy jöttek képbe, hogy a kislány indult a Discovery Education 3M fiatal tudós versenyén.

Létrehozott egy olyan eszközt, amely szén-nanocsövekkel érzékeli az ólom esetleges jelenlétét, az eredményt pedig azonnal, Bluetooth-on keresztül elküldi a mobilra.

Még nem ért véget Gitanjali küldetése: szeretné még tökéletesíteni a készüléket, azután pedig eljuttatni a rászorulóknak.

Óriási találmány ez, mely a jövőt nagyban meghatározhatja.

A tiszta víz, és a megfelelő vízminőség még mindig óriási probléma. Ugyanis nemrég több tanulmány igazolta, hogy a csapvíz is szinte majdnem minden országban rengeteg nanorészecskét, főleg mikroműanyag darabkát tartalmaz

Ezek önmagukban is óriási egészségügyi veszélyt jelentenek.

A másik nagy probléma a már említett ólomtartalom. A technológiát ráadásul idővel bővíteni is lehetne. A jövőben tehát eldől, mikor és milyen mértékben fogják alkalmazni a 11 éves lány találmányát.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen zöldenergia


Megtekintések száma: 124555





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet