116 dolog van a világon, amiről már kiderült, hogy BIZTOSAN rákkeltő!

2023. július 15., szombat
Itt az Egészségügyi Világszervezet által kiadott hivatalos lista!

Teljes joggal kérdezi magától a mai ember:

Egyáltalán mit lehet ennem, ha nem akarok rákos lenni? Mit igyak? Mit csinálhatok, és mit nem?

Sajnosa tudomány jelen állása szerint ez egy olyan összetett folyamat, hogy a rákot a dns és a sejtek károsodása okozza.

Ezt pedig számtalan faktor idézheti elő, tehát bonyiolult a dolog, ezért vannak úgynevezett rákkeltő anyagok és tényezők. Az ilyen anyagokból állított listát az Egészségügyi Világszervezet is.

Összesen 116 van belőle, ezekről kdierítették, hogy hivatalosan is rákkelőtek, tehát kutatások igazolják.

Vannak azonban a listán gyakori előfordulású, alattomos gyilkosok. Ezeket szedtük össze:

Dohány: A dohánylevelek fogyasztásának leggyakoribb formája a dohányzás. A szárított dohányleveleket cigarettában vagy pipában elégetjük, a füstöt beszívjuk, majd kiengedjük. A gyakorlat több ezer éve ismert, és adott helyzetben nagyon megnyugtató lehet, csak ház sajna rákot okoz. A dohánylevelek másféle fogyasztása is rákkeltő, ha csak rágjuk őket, az se jobb.

Szolárium: A szoláriumágyak és a kisebb felületű, ibolyántúli sugárzást kibocsátó lámpák barnítják ugyan a bőrt, de az UV-sugárzásnak való fokozott kitettség baromi káros, a rák mellett hályogot és korai bőröregedést is okoz.

Arzén az ivóvízben: Az arzén fokozottan mérgező, de az iparban több eljárásban is használják. Leginkább innen juthat be az ivóvízbe, onnan meg az emberi testbe. Könnyen okoz bőrrákot, de vese-, tudő-, máj- és húgyhólyagrákkal is összefüggésbe hozták már.

Bőrpor, bőripari oldószerek: A cipőgyártás során alkalmazott oldószerek és a bőrpor légzőszervi daganatot és leukémiáét okoz, de - mint ahogy az eddigieknél - itt is fontos, hogy mennyi ideig van kitéve az ember a káros anyagok hatásainak.

Kéményseprés: Igen, az égett szénnel és égett fával teli korom belélegzése nagyon-nagyon egészségtelen.

Fapor és forgács: A bútorgyártás és faipari munkák során felszabaduló por és forgács folyamatos belégzése légzőszervi rákot okoz.

Passzív dohányzás: Kutatások szerint a nemdohányzók körében 25 százalékkal növeli a rákkockázatot az, ha egy dohányos füstjét lélegzik be.

Magentafesték: A magentaszínű színezőanyagok gyártása során olyan anyagokat használnak, amik húgyhólyag-rákot okoznak.

Ha valaki festő: A festőknél nagyobb a rák kialakulásának kockázata az átlagosnál. Elsősorban a leukémia, a tüdő- és a húgyhólyagrák veszélyezteti őket a foglalkozásuk során belélegzett veszélyes anyagok (például a benzol, az ólom-kromát vagy az azbeszt) belégzése miatt.

Szurok és kátrány: Szurokkal és kátránnyal dolgozni mindenhol veszélyes, ezekből az anyagokból rengeteg benzol kerül a velük dolgozók tüdejébe. A benzol pedig rákkeltő.

Gumiipari munka: A gumiipari dolgozóknál szintén az átlagosnál gyakoribbak a rákos megbetegedések, főleg a leukémia, a húgyhólyag- és a tüdőrák fordul elő nagy számban.

A természetben is előforduló aflatoxin-keverékek: Az aflatoxin rágcsálókra és emberekre is egyaránt veszélyes. rákkeltő anyag, penészgombák termelik, ezért a természetben is gyakran előfordul. Növeli a májrák kialakulásának kockázatát.

Alkoholos italok: Az alkoholos italok fogyasztása emlő-, garat-, vastagbél-, végbél-, nyelőcső-, szájüreg- és májrákot okozhat.

Bételdió: A bételdió egy gyengébb stimuláns, hatása a kávéhoz hasonló. Általában a főként Délkelet-Ázsiában termesztett bételpálma levelével rágják. Fogyasztása fokozott nyelőcső- és szájrák kialakulásának fokozott kockázatával jár.

Dízelmotor kipufogógáza: A dízelüzemanyagban több rákkeltő anyag is van, az üzemanyag elégése során pedig ezek egy része a kipufogón kiszabadul.

Kínai sózott hal: Azok az étrendek, amikben gyakoriak a sóval gazdagon pácolt húsok halak meg az ecetes ételek, nagyobb rákkockázattal járnak. Az átlagosnál nagyobb ezeknél az étrendeknél az orrgaratrák kockázata.

Egyes feldolgozott húsok: Ezt már sajnos tudjuk.

Mustárgáz

Neutronsugárzás

Nikkel-vegyületek

Plutónium- és rádiumsugárzás

Neutronsugárzás...

A teljesség igénye nélkül jártunk el, de aki mind a 116 ilyen anyagra kíváncsi, kattintson IDE!

OSZD MEG másokkal is!

egészség rák életmód veszélyes betegségek rákkeltő mérgező


Megtekintések száma: 197542

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet