119 millió éves szív fossziliájára bukkantak

2016. április 22., péntek




Az őskorból származó lelet hihetetlen módon egy komplett szerv lenyomatát őrizte meg. Ilyen lelet eddig még soha nem került elő!

Egy halféléhez tartozik az a fosszília, ami nemrég került elő, és közel 119 millió éves, vagyis ez a legrégebbi, szervet is – illetve annak lenyomatát – tartalmazó lelet a világon.

Különösen ritka, hogy egy leletben szerves anyagot, vagy annak maradványait találják meg régészek, az meg szinte teljességgel lehetetlen, hogy egy komplett szerv lenyomata megmaradjon. Legalábbis egészen eddig így hitték.

A 119 millió éves fosszília egy prehistorikus szív tökéletes lenyomata.

119-millio-eves-sziv-2

A leletet Brazíliában találták meg egy építkezési helyszínen. Ilyen lágyszövetek csak akkor maradhatnak fenn hosszabb ideig, ha különleges körülmények uralkodnak a talajban, ahová az bekerül.

A Rhacolepis nevű faj fosszíliája tökéletesen megőrizte a szívet. Ez azért óriási jelentőségű felfedezés, mert a kutatók képet kaphatnak belőle, hogy milyen lehetett egy őskorban élő állat szíve és más belső szervei.

Ebből még pontosabb belső testfelépítést tudnak számolni, valamint az állatok kinézetének rekonstruálásához is nagyban hozzájárul.

tudomány történelem


Megtekintések száma: 4095





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet