12 érdekes tény a gízai nagy piramisról

2017. május 19., péntek
A legmegdöbbentőbb tények egy csokorba szedve a világ egyik legrégebbi és egyben legtitokzatosabb építményéről.

A világ legnagyobb, több ezer éves piramisával kapcsolatosan rengeteg rejtély és legenda született már az elmúlt évszázadok során.

Ezeknek a legendáknak főleg az volt az alapja, hogy a piramis rendkívül misztikus, már-már megmagyarázhatatlan múlttal és tulajdonságokkal rendelkezik.

De miért is ennyire különleges? Említünk most néhány elképesztő tényt vele kapcsolatban!

1. A gízai nagy piramist körülbelül 2.300.000 egyenként kivágott, és lecsiszolt, viszonylag sima felületű kő alkotja. Ezek nagy rélsze 5-10 tonnás, de vannak darabok, melyek az 50 tonnát is elérik.

2. A piramis tökéletesen együttállásban van a környező piramisokkal, méghozzá úgy, hogy azok az Orion-öv együttállását mintázzák, vagy képezik le a Földön. Ez azért döbbenetes, mert nem tudhatták akkoriban, hogy milyen az Orion-öv együttállása.

3. A piramis alapjának területe összesen 55.000 négyzetméter. Ez igen hatalmas, és érdekes módon a piramis alapzata tökéletesen egyenes és sima. Sehol sincs megdőlve, megsüllyedve.

4. Ha már a piramis alapjáról beszélünk: a piramis alapja annyira erős, és masszív, hogy egyes szimulációk szerint egy nagyobb erősségű földrengést is kibírna. Vagyis az egyiptomi piramisok gyakorlatilag földrengés biztosak.

5. Senki sem tudja pontosan, hogy milyen anyagot használtak habarcsként a kövek közé, ugyanis annak ellenére, hogy kémiailag analizálták, nem jöttek rá minden összetevőjére, és a mai napig nem sikerült újra alkotni.

6. A piramis eredetileg úgy ragyoghatott a napfényes időben - és többnyire olyan idő volt Egyiptomban - mintha egy hatalmas, aranyból létrehozott piramis lenne. Ezt egy speciális külső borításnak köszönhette, mely mára már teljesen lekopott Ez a borítás speciálisan simára csiszolt kövekből állt, melyek olyan tükörsimák voltak, hogy visszaverték a Nap fényét.

7. Pontosan észak felé van tájolva, de szinte tűhegynyi pontossággal. Ez a világ legpontosabban északi irányba néző, ahhoz igazított építménye. Azóta ugyan mérhető egy picike eltérés, de ez az északi pólus tolódása miatt van. Ma sem vagyunk képesek ilyen hibahatárral dolgozni.

8. A piramis valójában nem is 4 oldalú, hanem 8. Csupán a levegőből, adott fényviszonyok mellett látható, hogy a piramis négy oldalfala valójában „megtörik”. A gízai nagy piramisnak ezt a tulajdonságát csupán 1940-ben fedezte fel a brit légierő egyik pilótája, aki gépéből le is fényképezte.

9. Senki sem tudja, hogy a Királyok kamrájában elhelyezett hatalmas gránittömböket hogyan helyezték el. Ugyanis azok olyan szélesek voltak, hogy nem fértek volna be a szűk folyosókon. Mégis ott vannak, holott nem ott állították össze őket, hanem egy darabban vannak kifaragva...

10. A piramis olyan nagy, hogy a kínai nagy fal mellett ez is látható az űrből, sőt, egyes számítások szerint a Holdról is látni lehetne távcsövekkel, tiszta időben.

11. A piramis 3800 éven át volt a világ legmagasabb ember alkotta építménye, mígnem több modernkori felhőkarcoló felülmúlta azt. A modern embernek azonban ehhez évszázadok kellettek.

12. Gigantikus súlyú maga a piramis. Egyes adatok szerint legalább 5.995.000 tonnát(!) nyom.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség történelem egyiptom piramisok


Megtekintések száma: 92159

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet