12 év és pokollá válik a Föld: az ENSZ és más nagy szervezetek is figyelmeztetnek rá tanulmányukban!

2019. március 18., hétfő
Az utolsó utáni órákban vagyunk: a természet állapota kritikus, a klímaváltozás pedig drasztikus mértékű. Megrázó elemzés látott napvilágot!

Napjainkban nehéz elképzelni, hogy milyen is lehet az úgynevezett melegház Föld, ahol a globális átlaghőmérséklet 4-5 Celsius-fokkal melegebb, mint az iparosodás előtt, a tengerszint pedig 10-60 méterrel magasabb a mostaninál. 

Egy új tanulmány szerint ugyanakkor meglepően könnyen elérhetjük ezt a szélsőséges állapotot

– írja a Live Science.

A publikációban a szerzők azt írják, hogy van egy olyan küszöbhőmérséklet, amely felett azok a természetes rendszerek, melyek jelenleg hűtik a Földet, haszontalanná válnak. 

Ettől a ponttól kezdve az egymást követő klimatikus események hatására beállhat a melegház állapota.

Bár a szakértő egyelőre nem biztosak benne, de úgy vélik, hogy a határ 2 Celsius-fokos globális felmelegedésnél lehet.

Az IPCC korábbi jelentése szerint ha minden a jelenlegi irányba halad tovább, már 2040-re súlyos élelmiszerhiányra és gyakoribbá váló, pusztító erdőtüzekre kell fel felkészülnünk. 

A természettudósokból és klímakutatókból álló testület jelentése az első, ami a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megkötése óta készült, és mint szakértők most fogalmaztak, sokkoló megállapításokat tartalmaz, olyanokat, melyekkel a témával foglalkozó szakértők pár éve se gondoltak volna.

Korábban még maga Stephen hawking is nyilatkozott arról, mikor még élt, hogy mekkora veszéllyel fenyeget a klímaváltozás.

Hawking professzor akkor még úgy gondolta, hogy 1000 helyett nagyjából 100 éven – azaz egy-másfél emberöltőn belül – meg kell kezdenünk egy új bolygó benépesítését is, ha azt szeretnénk, hogy az emberi faj túléljen.

A tanulmány szerint ha a század végéig a felmelegedés mértéke meghaladja a 2 fokot, akkor a gabonafélék beporzásáért felelős rovarok eltűnhetnek és a hőség kipusztíthatja a növények természetes élőhelyeinek felét. 

Továbbá eltűnne a korallzátonyok 99%-a és 2100-ra nagyjából 10 centivel megemelkedne a tengerek szintje, ami emberek tízmillióinak életét tenné tönkre...

Ha pedig jégsápjak olvadása is visszafordíthatatlanná válna, akkor az elsavasodó óceánok csökkenő oxigéntartalma a kifogható halállomány méretét hárommillió tonnával csökkentené. 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány világvége kataklizma


Megtekintések száma: 44423

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet