12 megyére figyelmeztetést adott ki az OMSZ a havazás miatt

2018. december 15., szombat
Néhány helyen a hó akár 10 centiméteres is lehet! Maga alá temetheti az országot!

Az ország déli és délnyugati részén már esik a hó, órákon belül az ország középső részére, hajnara pedig keletre is átterjedhet a havazás.

Az Időkép adatai szerint Magyarország déli részén, így Baranyában, Zala, Somogy és Vas megyékben már egyaránt havazik.

Ezeken a területeken az előrejelzés szerint átlagosan 10 centit is elérheti a hótakaró vastagsága szombatig.

Hogy a hólepel meddig marad meg, egyelőre nehezen prognosztizálható: az országos előrejelzés szerint akár a jövő hét közepéig nappal is mínuszok várhatóak az ország nagy részén.

Simon Gergő meteorológus videójában elmondta: mediterrán ciklon érkezik, továbbá egy úgynevezett hidegcsepp (a magaslégkörben található, a környezeténél hidegebb légörvény) is észlelhető a Kárpát-medence felett. Ezek alakítják Magyarország időjárását a következő napokban.

Pénteken dél felől megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé havazás kezdődik, az éjszaka folyamán és szombaton egész nap folytatódik. Szombaton a keleti határnál vegyes csapadék is lehet, ezért ott fokozott figyelmet javasolnak a közlekedőknek.

Szombaton éjfélig a lehulló friss hó az ország déli, délkeleti felén általában 5-15 centiméter között lehet, a déli határvidéken helyenként 20 centiméteres hótakaró is kialakulhat. 

Az északabbra levő területeken 3-10 centiméternyi hó eshet. 

A legkevesebb hó az északnyugat határvidéken várható: ott maximum 3 centiméteres hóréteg alakulhat ki. 

A megerősödő északi, északkeleti szél a hóval borított tájakon főként az Alpokalján és északkeleten hordhatja a friss havat 

– fejtette ki.

A havazás veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Simon Gergő azt mondta: szombaton a hőmérséklet országszerte fagypont körül alakul. Az éjszaka folyamán 0 és mínusz 4 fok közötti minimumok várhatók.

Az ország közepére az esti-hajnali órákban, azt követően pedig keletre is elérhet a csapadék. Az időkép előrejelzése szerint így alakulhat a hó vastagsága az országban...

OSZD MEG másokkal is!

időjárás figyelmeztetés felhívás


Megtekintések száma: 33606

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet