​14 milliárd fát ültetett el a 21 éves német srác!

2020. október 26., hétfő




Ezt csináljátok utána!

Felix Finkbeiner története nem mindennapi. Már gyermekkorában meghívást kapott az ENSZ közgyűlésére (9 évesen!), ahol a klímaváltozásról mondott beszédet. A fiatalember három magyarázatot vázolt fel arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók miért nem lépnek ebben a mindenkit érintő, kulcsfontosságú kérdésben. Elsőként a jövő szó félreértelmezését említette. Mint mondta “A felnőttek számára ez egy tudományos kérdés, nekünk, gyerekeknek viszont a túlélés kérdése.”

Emellett a klímaváltozás elutasítását említette, majd egy állatos példával utalt a további hozzáállásbeli problémákra. “Ha a majomra bízod, hogy ma kér-e egy banánt, vagy később négyet, akkor ő mindig az első opció mellett fog dönteni. Mi, gyerekek nem bízhatunk abban, hogy a mostani felnőttek megmentik a földet, ahol élünk. A saját kezünkbe kell vennünk a sorsunk.”

Ezen felszólalásakor a német srác már négy éve egy környezetvédelmi mozgalom vezetője volt, amely azóta globális hálózattá növekedett. Újraerdősítéssel próbálják lassítani a globális felmelegedést – írja a sokszinuvidek.24.hu. Az ENSZ közreműködéssel alapított Plant-for-the-Planet nevű szervezet, amelynek az aktivistái dolgoznak és ezidáig 14 milliárd fát ültetett több, mint 100 országban.

A nagy cél ezermilliárd (!) fa elültetése

A csoportnak mostanra ötvenötezer úgynevezett éghajlati nagykövete van, akik egy rövid képzés után nyertek tagságot. A legtöbbjük 9 és 12 év közötti. Felix kilenc éves korában hallott először a klímaváltozásról egy iskolai előadáson. Akkoriban főleg kedvenc állataiért, a jegesmedvékért aggódott. Egy rövid Google keresés után azonban rátalált Wangeri Maathai nem mindennapi történetére. A kenyai nő a kopár földből erdőt varázsolt, 30 millió csemete elültetésével. A hölgy 2004-ben Nobel-díjat kapott tettéért.

Felix sem tétlenkedett sokáig: Két hónappal később elültette első vadalmafáját iskolájának bejáratánál. Az események gyorsan követték egymást, és a fiatal srác arra eszmélt, hogy az EU-ban, később Norvégiában és Dél-Koreában mond beszédeket ENSZ-konferenciákon. 2011-es, New Yorki felszólása közben hazájában elültették az egymilliomodik fát is, és a mozgalma hivatalosan is elindult saját weboldallal és egyetlen alkalmazottal, aki ő maga volt.

A környezetvédő tisztában van az ellenvéleményekkel is, azonban van válasza a szkeptikusoknak:

“Ha ma a tudósokra hallgatunk, és pár évtized múlva kiderül, hogy nem volt igazuk, akkor sem követtünk el hibát, nem ártottunk a bolygónak. Viszont ha a kételkedőkre hallgatunk, és később kiderül, hogy a tudósoknak volt igazuk, akkor már késő lesz megmenteni a jövőnket.”

A csoport egyik legnagyobb újraerdősítési projektje jelenleg is zajlik Mexikóban. 2020-ra tízmillió őshonos fát szeretnének elültetni a területen.

Egy pár évvel ezelőtt a Nature magazinban publikált kutatás szerint a Földön hárombillió fa él, ami sokkal több a korábban becsülteknél. A tanulmány szerint tizenkétezer év alatt felére csökkent számuk. Egymilliárd fa elültetése tehát szép és fontos dolog, de az átütő sikerhez kevés. Ennek ellenére a gyerekek nemhogy elcsüggedtek, hanem milliárdosokat kerestek meg világszerte, hogy segítsék őket céljuk elérésében. Az új cél immár egybillió fa földbe ültetése, amivel évi tízmilliárd tonna széndioxid tűnne el a légtérből.


Megtekintések száma: 27295





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet