15 éven belül globális kataklizma éri a Földet? Orosz tudósok szerint hűlni kezdett a Nap!

2017. november 2., csütörtök
Orosz kutatók azt állítják, újabb jégkorszak jöhet az elkövetkező 15 évben, ugyanis észrevették, hogy a Nap veszíteni kezdett a hőmérsékletéből.

Nagyon régóta riogatják a világot extrém időjárással, és különleges, emberiségre veszélyes éghajlati körülményekkel.

Egészen idáig azonban nem éreztük magunkon a veszélyt, mígnem az elmúlt 4 évben drasztikusan nem kezdett el változni az időjárás.

Rengeteg esőzés eddig csontszáraz helyeken, máshol pedig elsivatagosodásnak indultak a mezőgazdasági területek.

Hamarosan megjelenhetnek az első klíma menekültek is, ugyanis a Föld egyes tájain teljesen élhetetlenné válik majd az élet. Lesznek olyan vidékek, ahol tartósan, 90 napnál tovább tart majd a 40 fok feletti kánikula, és ez még csak a kezdet.

Más helyeken extrém hideg és fagy állhat be, felborítva a bolygó teljes egyensúlyát Sokan attól félnek, hogy a felmelegedés paradox módon majd éppen egy jégkorszak előidézője lehet azzal, hogy a tengerbe az olvadó jéghegyekkel eljutó sós víz megállítja a Golf-áramlatot.Orosz tudósok friss kutatásai alapján most nem amiatt kell aggódnunk, hogy a bolygó felmelegszik, hanem éppen ellenkezőleg. Az elkövetkező 15 évben egy jégkorszak lehet kibontakozóban.

A tudósok ugyanis a Napból érkező sugárzást mérték, és más különböző forrásokból származó adatokkal vetették össze, melyek során arra jutottak, hogy a Nap aktivitása soha nem volt még ennyire alacsony.

Legutóbb akkor állt így a helyzet, amikor egy kis jégkorszag következett be az 1645-1715-ig tartó földtörténeti időszakban.

Az átlaghőmérséklet Nyugat-Európában ebben az időszakban 1-2 °C-kal, világszerte pedig 0,5-1 °C-kal maradt el a hatvanas évek átlagától.

Annak idején ebben az időszakban még a Londont kettészelő Temze is be volt teljesen fagyva.

Az előrejelzések egyébként azt mutatják, hogy a Nap aktivitása körülbelül 60 százalékkal fog esni 2030 és 2040 között, ami bőven elég ahhoz, hogy egy kis jégkorszakot idézzen elő a bolygón.

A Nap mágneses aktivitásában ugyanis bizonyos időközönként fluktuációk jöhetnek létre, melyek kilengéseket hozhatnak el negatív és pozitív irányban.

Végzetes lehet

Az orosz tudósok a Föld mágneses mezejét is generáló dinamó effektust próbálták meg alkalmazni a Napra is, nagyon nagy pontossággal. Az utóbbi évekre visszamenőleg tökéletesek voltak a jóslataik, 97%-os pontossági aránnyal.

Éppen ezért érdemes lehet komolyan venni a jóslatukat, hogy 15 éven belül drasztikusabb lehűlés következhet be a Föld atmoszférájában.

Talán az sem elképzelhetetlen, hogy az üvegházhatást kell majd felgyorsítanunk ahhoz, hogy a Föld klímája ne legyen olyan hideg, hogy az hétköznapi kellemetlenségeket, gondokat okozzon az életünk során.

A műkövetkező Nap ciklus 2022 környékén fog megindulni, és magával hozni a lehűlést. Addig egyrészt van ideje felkészülni az emberiségnek, másrészt addig a pontig még óriási kánikulák jöhetnek.

Attól nem kell tartanunk, hogy kihal az emberiség, mert nem egy nagy jégkorszakot idéz elő, legalábbis az kevésbé valószínű, de még így is emberek millióinak életére törhet majd a hirtelen bekövetkező időjárás változás.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány kataklizma klímaváltozás jégkorszak


Megtekintések száma: 129766

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet