17 ezer éves üledékek után kutatnak a Balatonon

2017. február 19., vasárnap




Egy több ezer éves rejtélyre derülhet fény.

A Balatonon nagyon rég volt már olyan igazán fagyos, hideg tél, hogy képes legyen nagyon stabilan befagyni a tó vize. Ez azért volt így, mert az elmúlt pár évben nagyon enyhék voltak a telek, de idén fordult a kocka, és ezt kihasználták egy különleges kutatás keretében.

Mivel a tó jege elérte a 30 centis vastagságot is, egy MTA fúróexpedíciót szerveztek, hogy mintákat gyűjtsenek a Balaton üledékéből, melyből egy több ezer éves rejtélyről lebbenhet le a fátyol.

Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások.

Ráadásul a globális felmelegedés változásai, és a jövőre tekintve előre jósolható klíma is megfejthető lehet belőle.

Rengeteg mindenről lehet ma hallani Európa szintjén, nem csak a klíma változásáról, hanem a múltban bekövetkezett szélsőséges időjárásokról, kisebb jégkorszakokról is. Ezeknek szeretne utána járni a fúrással az MTA expedíció.

Rengeteg több ezer évvel ezelőtti történetet fedhet ez a kis kutatás ugyanis fel, ha az elemzéseket végre tudják hajtani.

Ezek ugyanis jelentős hatással voltak az élővilágra, sőt az emberi kultúrára is, hanem azért is, mivel ezek a földtörténeti értelemben a közelmúltban lejátszódott klímaingadozások a földpályaelemek maihoz hasonló konstellációja mellett alakultak ki.

Ezért ha rájövünk, hogy azok hogyan alakultak ki, milyen folyamatok lévén, és milyen hatással voltak a Kárpát-medencére, akkor messzemenő modelleket tudunk alkotni a jövő időjárására nézve is.

A Balaton üledékének mélyreható vizsgálata lehetővé teszi, hogy mindez feltáruljon előttünk. A tó üledékmintájának kiemelése, és a múlt éghajlati változásának rekonstrukciója volt a cél.

A Balaton északi partján vannak olyan mély üledékek is, melyek az előzetes becslések szerint legalább 17.000 évesek. vagyis ezek tanulmányozásával rengeteg mindent megtudhatnánk a magyarországi prehisztorikus klímaváltozás múltjáról.

A kiemelt, átlagosan 4-4,5 méteres üledékoszlopokat számos vizsgálatnak vetik alá az elkövetkező hónapokban.

Az üledékben számtalan olyan maradványt találhatnak, mely elárul valamit a múltról. Üledékes rétegekbe zárt szúnyogok maradványai, por, és pollen maradványok, és egyéb anyagok, állatok lebomlott tetemei.

Ezekkel nem csak meg tudják határozni majd az adott üledékréteg korát, de azt is megfejthetik, hogy milyen klíma uralkodott abban az időben.

globális klímaváltozás tudomány magyarsag magyar magyarorszég


Megtekintések száma: 80985





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet