176 millió kamera kereszttüzében Kínában: az orwelli borzalom már megvalósult!

2022. február 18., péntek




Kínában hamarosan mindenkinek a lépéseiről, viselt dolgairól és a véleményéről tudni fog a hatalom. Aztán mi jövünk?

Kínában tökélyre fejlesztették a tömegek megfigyelésének technikáját. Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mesterséges intelligenciának, az arcfelismerésnek és a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Az állam hamarosan gyakorlatilag minden polgára hollétéről, viselkedéséről azonnali információval fog rendelkezni.

Az Intellifusion mesterséges intelligenciát fejlesztő helyi cég arcfelismerő technológiájának köszönhetően a térfigyelő kamerák képei alapján a számítógép automatikusan azonosítja a szabálytalankodókat. 

Telefonszámuk, közösségimédia-elérhetőségük megvan a rendőrségnek, így semmi akadálya, hogy kiróják a büntetést.

Akit sokszor kapnak szabálytalanságon, annak automatikusan csökkentik az úgynevezett „társadalmi megbízhatósági” pontszámát, amely a fennálló rendre veszélyesnek tekintett renitensek értékelését szolgálja.

Akinek alacsony a pontszáma, az élet megannyi területén hátrányok érhetik, például nehezebben kap hitelt a banktól.

Az egészet összekötik az összes létező kormányzati adatbázist az országban, így már bárkit bárhol azonosítani tudnak majd.

A Kínában engedélyezett közösségi hálózatok teljes hozzáférést biztosítanak az állambiztonsági szerveknek a felhasználók adataihoz, így ha valaki társadalmi szempontból problémás (értsd: az állampárt számára kínos) gondolatot próbál közölni az interneten, az sokszor már meg sem érkezik a címzetthez, a feladó pedig hamarosan számíthat a rendőrség látogatására.

Egy másfél milliárdos ország internetforgalmát figyelni és szinte tökéletes hatékonysággal cenzúrázni sem kis mutatvány, de még mindig sokkal egyszerűbb, mint az emberek offline (tehát a való világban folytatott) életét ellenőrizni.

Ez az igazi megvalósult orwelli rémálom.

Egy-két éven belül a kínaiak sehol az országban nem tudnak majd úgy kilépni az utcára, hogy egy-egy kamera ne figyelje már az első lépéseiket is. 

Jelenleg mintegy 176 millió üzemel belőlük országszerte, de úgy tervezik, 2020-ra 450 millióra emelik a számukat.

Jelenleg a társadalmi megbízhatósági pontrendszerhez való csatlakozás még „önkéntes” alapon megy, bár aki bizonyos, nyugaton természetes javakhoz, előnyökhöz kíván hozzájutni, az már most sem tudja megkerülni. 

Két év múlva azonban már mindenki számára kötelező lesz. 

OSZD MEG másokkal is!

összeesküvés globális megfigyelés orwell tömeges megfigyelés


Megtekintések száma: 47273





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet