-20 fokos is lehet a tél a szakemberek szerint idén!

2017. november 15., szerda
Komolyan fel kell készülnie hazánknak az extrém időjárásra.

Az úgynevezett wind chill jelenség egyre többször léphet fel hazánkban annak ellenére, hogy a kárpát-medence viszonylagos szélvédelmet nyújt számunkra.

Az ember ugyanis a bőrén keresztül kibocsátott hővel felmelegíti a körülötte lévő levegőt, mondhatjuk úgy is: hőburkot von maga köré. A szél viszont elfújja ezt a burkot, ezért ugyanazt a hőmérsékletet hidegebbnek érezzük, mint szélcsendes időben. - írja a 24.hu.

Komoly hideg várható a napokban, ami az országunkat érinti.

A szélről már jeleztük, hogy kedd délután ereje alábbhagy, de nem szűnik meg, csupán a mostani 60-80 km/órás lökéseket szelídülnek meg kissé.

Nem mindegy, hogy fúj e tehát a szél, vagy sem. A szél ugyanis az elemzések szerint is nagymértékben befolyásolni tudja a hőérzetünket.

Íme, néhány példa:

  • Mínusz négy fok és 70 km/órás szél esetén a hőérzet -25,2 Celsius-fok.
  • Mínusz két fok és 30 km/órás szél esetén a hőérzet -18,5 Celsius-fok.
  • Plusz hat fok és 70 km/órás szél esetén a hőérzet -9,5 Celsius-fok.
  • Plusz hat fok és 30 km/órás szél esetén a hőérzet -4,6 Celsius-fok.

Igen komolyan befolyásolja tehát a wind chill azt, hogy mennyire lesz hideg.Egyes szakemberek szerint sokkal nagyobb mértékű és sokkal gyakoribb lesz a szél, ezáltal extrém hidegekre készülhetünk, és ez részben a globális klímaváltozás hatása.

Ez pedig nem valami jó hír hazánk számára, ugyanis az erősebb, fagyosabb telek nagyobb fűtésszámlát is jelentenek sokaknál.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség klímaváltozás időjárás


Megtekintések száma: 28175

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet