200 év után megtalálták Hófehérke sírkövét: a BBC is beszámolt róla!

2023. április 21., péntek




A bambergi múzeumban előkerült Maria Sophia von Erhal bárónőnek a sírköve, akiről legenda szerint a Grimm testvérek Hófehérke alakját mintázták 

- írja a BBC.

A bárónő 1796-ban halt meg, előtte a bajorországi Bamberg közelében fekvő Lohr am Main-i kastélyban élt.

Életének története azután vált ismertté, hogy Jacob és Wilhelm Grimm 1812-ben megírta a Hófehérkét, majd a Walt Disney által készített Hófehérke és a hét törpe című rajzfilm tette világhírűvé 1937-ben.

Holger Kempens, a bambergi múzeum igazgatója a BBC-nek azt mondta, a Grimm testvérek a helyi közösségekben terjedő történeteket gyűjtötték, és sok információ utal arra, hogy Sophia bárónő volt Hófehérke alakjának ihletője.

A bárónő apja a lány anyjának halála után újraházasodott, és a mostohaanya a saját lányát részesítette előnyben, nevelt lányát elnyomta.

Sophia apja a helyi tükörgyár tulajdonosa volt, a kastély közelében fekvő erdőt pedig mindig is veszélyes és sötét helynek tartották. Lohr közelében ráadásul van egy ma már használaton kívüli bánya, amelyet hét dombon keresztül lehet elérni. 

Mint ismert, Hófehérke a mesében hét dombon menekült át, mire eljutott a törpék házáig. 

Az is érdekes, hogy akkoriban sok kis növésű embert és gyereket dolgoztattak a bányában, akik köpenyben végezték a munkát.

A mérgező almára és a hercegre ugyanakkor nem utal semmi a bárónő élettörténetéből. Sophia fiatalon megvakult, majd kolostorba vonult és ott is halt meg 71 éves korában.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 47711





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet