2017 augusztusában teljes napfogyatkozás lesz!

2017. február 19., vasárnap
Nagyon ritka, teljes napfogyatkozásnak lehetünk majd tanúi.

 Talán még sokan emlékeznek arra, hogy idehaza korábban már a szerencsésebbek láthattak és átélhettek egy teljes napfogyatkozást, ami a maga nemében egy egyedülálló jelenség.

Arról van szó ugyanis, hogy ekkor figyelhető meg jól a Földről nézve is a Nap koronája, ami a Nap légkörének az ioinizált gázokból álló külső burka, és a kifelé áramló gázok anyaga.

A napkoronának nincsen éles határvonala, az a csillag mágneses mezője miatt folyamatosa változik.

Mindössze fele olyan fényes, mint a Hold, ezért normál esetben nem látható, mert a napfelszín egyszerűen túlragyogja. Ezért is érdekes a teljes napfogyatkozás, mert ilyenkor a Hold teljesen kitakarja a fotoszféra fényét.

A ritka jelenségnek 2017 augusztusában lehetünk majd tanúi, ha elég vakmerőek vagyunk, hogy az USA-ba utazzunk, és átéljük az eseményeket.

Egy biztos: Amerikában körülbelül 12 millió ember lesz abban a sávban, ahonnan tisztán látható lesz ez az egyedülálló napfogyatkozás.

Egyesek már most azt gondolják, hogy ez lehet a világtörténelem legnézettebb eseménye, ugyanis hatalmas embertömeg élheti át, és a modern technikának köszönhetően rengeteg élő közvetítés is lesz majd.

De ne aggódjanak azok sem, akik nem tudnak jelen lenni személyesen, vagy nem tehetik majd meg, hogy kiutazzanak megnézni a napfogyatkozást, ugyanis nekik online is lehetőségük lesz nyomon követni a dolgokat.

És hogy pontosan mikor lesz ez az egész látható? 2017. augusztus 21-én, Oregon állam területétől kezdődően Dél-Karolináig.

Az előrejelzések szerint legalább 70-90 percig lehet majd látni a napfogyatkozási jelenséget.

A napfogyatkozást először Newport közelében lehet majd megfigyelni 10:16-kor helyi idő szerint, legvégül pedig a dél-karolinai Charlstonhoz közel 14:49-kor.

A leghosszabb ideig pedig Carbondale városban, Illinois államban lehet csodálni, várhatóan 2 perc és 40,2 másodpercig.

Ha te is várod már, és meg fogod nézni majd, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség csillagászat


Megtekintések száma: 51870

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet