2017-ben jöhet az első emberi fejátültetés

2016. december 26., hétfő
Már több éve előkészületi fázisban van a világ első fejátültetésének végrehajtása, melyet egy orosz páciensen fognak valamikor 2017 második felében végrehajtani. Ha a műtét sikerrel jár, és a beteg túléli a beavatkozást, az forradalmasíthatja az orvostudományt.

A doktor, aki elég vakmerő hozzá, hogy végrehajtsa

A fejátültetés már 2015-ben is rengeteg vita tárgyát képezte, amikor egy orvos, Dr. Sergio Canavero előállt a bejelentéssel, hogy előrehaladott kísérletek és elméleti kutatások indultak azért, hogy néhány éven belül, valamikor 2017-re az orvostudomány egyik legnagyobb bravúrját, az első fejátültetést végrehajthassák élő emberi páciensen.

Az időpont akkor tarthatatlannak tűnt, és rengetegen nem hittek az orvosnak, azonban azóta az idő és a kutatások őt igazolták.

Elmondása szerint ugyanis a fejátültetés sikere vagy kudarca azon áll, hogy a gerincvelő hajszálidegeit össze lehet-e kötni úgy, hogy a test teljes mértékben funkcionáljon, és összhangban legyen a fejjel.

Valamint az is fontos kérdés, és tényező, hogy a fejet befogadja-e a test, vagy a test a fejet, és nem löki-e ki magából a szervezet a donor testrészt.

Egy majmon már sikeresen elvégezték

A tavalyi évben már elkezdték összeállítani az orvos csapatot, az idei évben pedig sikeres fejátültetést hajtottak végre egy majmon.

A bizarr, de sci-fibe illő műtétet követően a majom, mely fejátültetésen estet át, újra lélegezni, és gondolkodni tudott, és képes volt a szemeit mozgatni, és enni is.

A közzétett információk alapján az állat idegi ö9sszeköttettése közel teljes volt, vagyis a feje és a teste teljesen jól összhangban volt, és a gerincvelő agyat összekötő hajszálidegei nem sérültek, és vissza lehetett őket „kötni” a megfelelő helyekre.

Az állatot azonban végül etikai okok miatt elaltatták 24 óra elteltével. Az eredmények és a siker ténye pedig elhozta a 2017-es állomást, amikoris az első emberi fejátültetés be fog következni.

Egy orosz férfi lesz a nulladik páciens

Egy nagyon fiatal orosz férfi lehet az első, azaz a nulladik páciens, akin végrehajthatják a forradalmian új eljárást.

Valerij Szpiridonov ugyanis Werdnig–Hoffmann-kórban szenved. Ez nem más, mint egy gerincvelői izomsorvadás, és annak is az egyik legsúlyosabb, 1-es típusa, ami születés után néhány nappal jelentkezik.

Szinte mindenki bele szokott halni, és a pár éves kort sem érik meg, de a férfinek eddig szerencséje volt.

Mindenképpen beírja magát a történelem könyvekbe, és ha a műtét sikeres lesz, akkor pedig ő lehet az első ember, akin egy sikeres fejátültetést fognak végrehajtani 2017-ben.

tudomány orvostudomány


Megtekintések száma: 40962

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet