2017-ben már engedélyezni fogja a törvény, hogy önvezető jármű vegyen részt a közúti forgalomban Magyarországon

2016. december 29., csütörtök




A jövő évtől kezdődően olyan közlekedést érintő jogszabály lesz érvényben, melynek következtében új „szereplőkkel” fogunk találkozni az utakon: az önvezető autókkal.

Az önvezető autók világa már nem csak egy unalomig ismételt utópia. Elérkezett a mi életünkre is, és ha ezt nem hisszük el, majd hamarosan tapasztalni fogjuk.

Mégpedig akár már jövőre, ugyanis 2017-ben megszülethet az első olyan jogszabály, mely lehetővé teszi majd az önvezető autók közlekedését, és azt, hogy részt vegyenek ugyanúgy a közlekedésben, mint a többi autós.

Ez óriási változásokat hozhat hazánk közútjain is.

Magyarországon is tesztelik

Az M7-es autópálya több szakaszát, sőt Zalaegerszeg egy részét is önvezető autók egyfajta tesztpályájává alakítják át, hogy megágyazzanak a jövőnek. Először követ Magyarország egy olyan trendet, ami viszonylag friss, és még akár profitálhat is belőle az országunk.

Az önvezető járművek tesztelése két módon történik. Az egyik, hogy tényleges közlekedési viszonyok között próbálják ki, hogy különböző helyzetekben hogyan viselkedik a jármű, és erre jelölnek ki első lépésben olyan autópálya-szakaszokat, ahol a többi járművezetőt is figyelmeztetik, hogy előfordulhatnak önvezető járművek.

A második lépcsőfok mér a zalaegerszegi próbapályán fog lezajlani, ahol némileg szabályozott körülmények között megismételnek bizonyos helyzeteket, vizsgálatokat.

Ha ez is sikerrel lezajlik, akkor a hatóság kiadja az önvezető jármű típusbizonyítványát, amellyel már nem kísérleti jelleggel, hanem engedélyezett módon közlekedhet a közutakon.

Jogszabályi változás lesz

A jelenlegi jogszabályok elviekben tiltják, hogy valaki önvezető autót használjon idehaza. Az érvényben lévő vezetési koncepció – amit törvényként is elfogadtattak velünk - azt írja elő, hogy minden járműnek rendelkeznie kell vezetővel, és a vezetőnek bármely pillanatban be kell tudnia avatkozni a jármű irányításába.

Mivel azonban önvezető autóknál teljesen más a helyzet, ezért rengeteg dolgot mérlegelni kell, főleg törvényi szempontból. Többek között, hogy esetleges baleset esetén ki lesz a felelő, az autó vezetője, a karbantartó, vagy a szoftver gyártója.

Ez olyan komoly jogi és etikai vita, ami még nem teljesen tisztázott egyetlen országban sem. A jogszabály meghatározza majd, hogy bizonyos feltételek mellett kimehet a forgalomba, de a vezetőnek ott kell ülnie a vezetőülésben, ám leveheti a kezét a kormányról, és hagyhatja, hogy a jármű irányítson.

Sok autós fél tőlük

Bár maga az ötlet jó, legalábbis így tartják a hazai autósok, azonban nagyon sokan vannak, akik tartanak a technológiától. Valamiért az emberek egy része nem érzi biztonságosnak, és kiveri a frász, ha egy önvezető autó előzi meg.

Az emberi mindig is erős szkepticizmussal viszonyult a gépekhez. Mégsem emberekről van szó. A mechanikában valamiért kevésbé bízik az emberek, annak ellenére is, hogy a legtöbb autóbaleset emberi figyelmetlenségből, hibából adódik.

A jövőkutatók becslései, és különféle elemzései is azt mutatják, hogyha önvezető autókra cserélnénk a jelenlegi autókat, akkor a világ autóbaleseteinek számán akár 80%-al csökkenteni lehetne.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 80500





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet