2018 lesz az az év, amikor az időutazáshoz és a feketelyukakhoz is közelebb kerülünk?

2018. január 7., vasárnap
Sokak szerint idén mérföldkőnek számító áttörés következhet be! Ezért ennyire biztosak benne a tudósok, és elmagyarázták, miért gondolják úgy, hogy az időutazás lehetséges.

2018 a tudomány és az emberi történelem folyamába egy olyan dolgot hozhat el, mely mindent alaposan megváltoztathat.

Ez lehet az az év, amikor először sikerülhet egy az egyben megfigyelnünk egy igazi feketelyukat.

Mint ismeretes, eddig még nem sikerült ez közvetlenül, mivel ezek az objektumok fényt és információt is elnyelnek maguk körül.

Sokáig a létezésüket sem lehetett egyértelműen bizonyítani, és csak matematikai modellek utaltak a jelenlétükre.

Azonban idén végre elkészülhet róluk az első "fénykép". Ezzel pedig nem csak a feketelyukak működéséhez kerülhetünk közelebb, de jobban megérthetjük őket, valamint az időutazás természetét is.

Senki sem tudja, hogy pontosan mi is a feketelyuk, és miért működik úgy, ahogy. Éppen ezért égető szükség lenne arra, hogy direktben tudjuk megfigyelni ezeket, és rájöjjünk a hatásmechanizmusukra.

Hogy mi van a másik oldalán, a belsejében? Erre a kérdésre sincs válasz, de a legvadabb teóriáktól kezdve bármi lehetséges.

Lehet például a pokol, a mennyország, egy másik univerzum, egy buborékvilág, vagy egy tér nélküli anyagtalan massza is. Ennek ellenére úgy tartják, hogy a fekete lyukban talán egy titkos féregjárat található, mely kitűnő eszköz lehet az időutazásra.

Ez utóbbit gondolják a tudósok is a legvalószínűbbnek.

Az 1960-as években azonban Roy Kerr Új Zéland-i matematikus bebizonyította, hogy a dolgok egészen másképpen alakulnak forgó fekete lyuk esetében. Szintén létrejön szingularitás a lyuk középponti részében, melynek azonban gyűrű formája van.

Elvben lehetséges “átúszni” a lyuk gyűrűjén s megjelenni egy más helyen, más időben.

Ez az ún. “Kerr megoldás” volt az időgép első matematika modellje, de abban az időben senki sem vette komolyan ezt az elképzelést.

E megoldás iránti érdeklődés is csupán a 70-es években nőtt meg, miután a csillagászok felfedeztek pár fekete lyuknak tűnő objektumot Tejútrendszerünk és más galaxisok központjában.

A gigantikus áttörés még várat magára, azonban a tudósok és kozmológusok reménykednek.

Egy napon a „jövőben” pedig talán rájövünk, hogyan kell előre és hátra utazni az idő folyamában.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek univerzum téridő feketelyukak időutazés


Megtekintések száma: 35194

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet