2025-ben robbanhat ki egy atomháború India és Pakisztán között?!

2019. október 6., vasárnap
A kutatók egy 2025-ös háború következményeit vizsgálták, a mostani fegyverkezés üteme alapján a két ország addigra összesen körülbelül 4-500 nukleáris töltettel rendelkezne.

A világon jelenleg kilenc ország rendelkezik atomfegyverrel, de csak India és Pakisztán költ jelentős összegeket az arzenál fejlesztésére. 

A Rutgers Egyetem és a Coloradói Egyetem szakértői ezért felvázoltak egy forgatókönyvet arról, hogy mi történne, ha nukleáris konfliktus törne ki a két ország között. 

A kutatók egy 2025-ös háború következményeit vizsgálták, a mostani fegyverkezés üteme alapján a két ország addigra összesen körülbelül 4-500 nukleáris töltettel rendelkezne.

Alan Robock, a Rutgers Egyetem klímakutatója szerint egy ilyen háború az egész bolygót érintené. Nem véletlenül aggódik, a pakisztáni miniszterelnök, Imran Khan pakisztáni miniszterelnök szerint ugyanis „bármi megtörténhet”, ha a Kasmír autonómiájának felfüggesztése miatti feszültség tovább fokozódik.

A kutatók számításai szerint egy atomháború legalább 125 millió ember életét követelné a térségben – ebbe nem számították bele az éhínség, sugárzás vagy betegség miatti áldozatokat, ahogy azokat sem, akik a világ többi részén esnének áldozatul a későbbiekben.

Ez a pesszimista forgatókönyv, vagyis a 125 millió áldozat szerint kétszer annyi embert jelentene, mint ahányan a második világháború harcaiban elestek.

Új hidegháborúra számítanak

A bombák 16-35 millió tonna kormot juttatnának a légkörbe, a robbanásokat pedig nukleáris tél követné, amelyet az egész világ megérezne. A Föld átlaghőmérséklete 2-5 fokkal csökkenne, és 20-35 százalékkal kevesebb napfény jutna csak el a felszínre, ez a helyzet pedig legalább tíz éven át ki is tartana. A növényzet 15-30 százalékkal csökkenne.

Robock szerint hatalmas szerencse, hogy az elmúlt 74 évben senki sem nyomta meg a piros gombot – bár szerinte semmilyen racionális forgatókönyvbe nem férne bele az, hogy valaki ledobja az atomot. 

A mostani kasmíri feszültséget viszont elég komolynak véli ahhoz, hogy felhívja a figyelmet a nukleáris háború veszélyeire: 

Ha nem is feltétlenül átgondoltan, de valamilyen félreértés, hackertámadás, hiba vagy pánikban hozott rossz döntés hatására könnyen beköszönthet az apokalipszis.

Még ha ez nem is történik meg, a kutatók szerint könnyen lehet, hogy a világ egy új hidegháború küszöbén áll. 

Robock szerint ha léteznek fegyverek, mindig van rá esély, hogy valaki beveti őket, ezzel a riasztó forgatókönyvvel pedig a nukleáris leszerelés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. 


OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Qubit

érdekes politika


Megtekintések száma: 18442

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet