2025-re globális vízhiánnyal küzd majd az emberiség

2016. december 15., csütörtök
Az előrejelzések szerint 2025-re a Föld lakóinak 2/3-a vízhiánnyal küzd majd.

Régóta hangoztatják a szakemberek, hogy a jövőben, az elkövetkező néhány évtizedben komoly vízhiány léphet fel a bolygón.

Globális vízhiány kataklizma

Most úgy tűnik, hogy ez a vízhiány nagyobb méreteket ölthet, mint eddig gondolták, és ráadásul sokkal hamarabb is bekövetkezhet.

Egyre kevesebb vízen, egyre több embernek kell osztoznia. Ma már egyáltalán nem tűnik túlzásnak az, hogy a víz hamarosan drágább lesz az aranynál is.

Ez nem valami futurisztikus világ rémlépe, vagy egy vészforgatókönyv, hanem egy nagyon is valós előrejelzés, melyet a tudósok szerint érdemes nagyon komolyan vennünk.

A Föld vízkészletének 2/3-a eltűnik

A földi vízkészlet egyre kisebb. Mi több, nem csak hogy csökken, de szennyeződik is így a fennmaradó vízkészlet sem lesz teljesen felhasználható, mert lesznek nagyon szennyezett, emberre mérgező vízforrások.

A számítógépes modellek és előrejelzések azt mutatják, hogy a Föld vízkészletének közel 2/3-a el fog tűnni, vagy használhatatlanná fog válni.

Egyes helyeken a szárazság lesz egyre gyakoribb, máshol az áradások, és az ennek következtében fellépő fertőzések, megint máshol a gleccserek rohamos zsugorodása vezet vízproblémákhoz. Vagyis ez azt jelenti, hogy a globális felmelegedésnek és a klímaváltozásnak is komoly hatása lesz a vízkészlet elapadásához.

A vészjósló folyamatokból egyébként már most is érzékelni valamit: 4 milliárd ember évente legalább egy hónapig valamilyen mértékű vízhiányban szenved jelenleg is. És a helyzet ennél csak rosszabb lesz.

Vízmentes halálzónák

Létrejönnek majd olyan vízmentes halálzónák, melyeknek még csak a környékén sem lesz található egyetlen csepp víz sem. Ezeket a területeket csak a homok és a száraz forróság fogja uralni.

Gyakorlatilag halálzónák lesznek, melyek 100%-os mértékben importálják majd a vizet, míg teljesen fel nem bomlanak, vagy el nem vándorol az összes ott lakó ember.

A problémát egyre többen ismerik fel, és az sem kizárt, hogy a vízhiány még a világ erőviszonyait is átrendezheti.

Mohammed bin Zayed al-Nahyan, Abu Dhabi uralkodója egy interjúban a Guardian-nek azt mondta: „Számunkra a víz már fontosabb, mint az olaj."

A Jordán folyó 2100-ra vizének 80 %-át elveszti, ami a térségben a felszín alatti vizek mennyiségének még nagyobb arányú csökkenéséhez vezet. Az egyik legnagyobb bajban lévő ország, Jemen, amely az előrejelzések szerint, akár már néhány éven belül kifogyhat a vízből.

Jemenben még tragikusabb a helyzet, ahol jelenleg sem jut vízhez a lakosság 50%-a. Sokan attól tartanak, hogy a jövő évtizedeiben olyan globális vízhiány fog kialakulni, és a vízért világméretű háborúk törhetnek majd ki.

tudomány az emberiség jövője globális kataklizma


Megtekintések száma: 22412

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet