2030-ra megsemmisülhet a Jeges-tenger

2017. március 3., péntek
1994 és 2010 közötti adatok alapján a Jeges-tenger már nem sokáig húzza. Hátborzongató változások indultak meg ugyanis a víz alatt.

Egész világra kiható folyamatok

A globális felmelegedés elképesztő méreteket öltött már. Olyan szinten zajlik már a folyamat, hogy nem csak a saját életünkben kell végignéznünk, ahogyan lassan széttöredezik, széthullik az Antarktisz, hanem a globális felmelegedés eközben teljesen megbolondítja a globális időjárást.

Mindemellett még azzal a komolya veszéllyel is szembe kell néznie egyes országoknak, hogyha elolvad a sarki jégtakaró, akkor a tengerek és világóceánok vízszintje 9 métert is emelkedhet, ami több partmenti város számára végzetes lehet.

Az ausztráliai Nagy Korallzátony haldoklik. Szintén a meleg miatt, mert az óceánok a meleg klíma miatt fokozatosan elsavasodnak.

Most pedig arról érkezett jelentés, hogy a Jeges-tengert is elérheti a végzet, ugyanis végzetes folyamatok kezdtek el lezajlani a mélyén.

Elpusztul a Jeges-tenger

Kínai, amerikai és svéd kutatók 1994 és 2010 közötti adatok alapján vizsgálták a tenger savasságát, és jelentős emelkedést állapítottak meg.

Ennek az lehet a fő oka, hogy a levegőből szén-dioxid oldódik a vízbe. Ez a folyamat a világon máshol is megfigyelhető, de a Jeges-tengernél annyira komoly problémát jelent, hogy már a jegesmedvéket, fókákat és más helyi élőlényeket veszélyeztetheti.

A növekvő savasságot úgy állapították meg a kutatók, hogy a víz aragonitkoncentrációját vizsgálták, ez az ásvány ugyanis magas savtartalmú vízben nem tud létrejönni.

A Jeges-tengerben az előzetes számításokkal ellentétben nagyon alacsony aragonitszintet mértek. Természetesen azt azért tudni kell, hogy nem csak és kizárólag a globális felmelegedés okozta klímaváltozás az, ami okozója lehet az elsavasodásnak.

Ez ugyanis szintén többtényezős dolog. Hatással van rá többek között az óceánok áramlása, a víz sótartalma, vagy, hogy mennyi csendes-óceáni víztömeg érkezik a Jeges-tengerbe.

Globális kataklizmát is előidézhet

Ha a Jeges-tenger teljesen elpusztul, és elsavasodik, akkor az előidézhet egy világszintű dominóhatást, amiben sokminden elpusztulhat. Ez persze nem csak erre igaz, hanem a Nagy Korallzátony pusztulására, vagy a Csendes-óceán teljes kihalására is.

A folyamat nagyon aggasztó, mert számítógépes modellek szerint 2030-ra teljesen jégmentessé válhat a nyári Jeges-tenger, még tovább csökkenhet az aragonitkoncentráció, és az egész helyi ökoszisztéma felborulhat.

Csak idő kérdése, hogy a természet valamelyik évmilliók óta létező és fennálló bástyája elbukjon. És csak akkor lesz igazán nagy bajban az élővilág, és az egész emberiség is.

globális klímaváltozás tudomány globális felmelegedls


Megtekintések száma: 23850

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet