2050-re elfogyhat az összes élelem a bolygón?

2017. május 15., hétfő




A hirtelen népességrobbanás borzalmas jövőbeni következményeket hozhat – állítják a jövőkutatók.

Vészjósló kilátásokkal nézhet szembe az emberiség szűk három évtizeden belül. Arról van szó ugyanis, hogy 2050-re a legtöbb számítás szerint - a jövőkutatók nagyjából egybehangzó véleménye alapján - elfogyhat az élelem a Földön.

Ezt úgy kell értelmezni, hogy a Föld lakosságra olyan mértékben megnő, hogy a globális mezőgazdaság és az élelmiszeripar már nem fogja tudni felvenni az igényekkel a versenyt, és össze fog omlani.

Ehhez az összeomláshoz hozzájárul még a globális klímaváltozás által terméketlenné, vagy megművelhetetlenné váló területek drasztikus növekedése is.

Vagyis az élelmiszeripar termelékenysége nagyságrendekkel fog csökkenni, míg a bolygó lakossága jelentősen megnő.

Ez a folyamat akkora szakadékot eredményez majd a kereslet, azaz a szükséglet és a termelékenység között, hogy behozhatatlanná válik: így 2050-re egy globális éhínség és élelmiszerválság lesz kibontakozóban.

A szakértők egybehangzóan azt mondják, hogy a népességkutatási adatok alapján a Földön élő emberi populáció mértéke el fogja érni a 9 milliárdot is.

Az már más kérdés, hogy a legtöbb számítás szerint a Föld körülbelül 500 millió, és 1 milliárd embernek megfelelő lakosság számára tudna optimális életet biztosítani. Talán nem véletlen, hogy a Georgia-emlékművön is hasonló számok szerepelnek.

Elemzők elmondták, hogy a mezőgazdaság az adatok alapján már az 1990-es évektől kezdve nem tud normálisan lépést tartani a fogyasztással. Ez 2030-ra olyan mértéket fog ölteni, hogy a legtöbb alapvető élelmiszer ára meg fog jelentősen ugrani.

A kenyér, a húsok, és a víz is megfizethetetlen lesz. Egyes termékek ára akár 180%-kal is meg fog emelkedni, ami a csőd szélére sodorja majd a legtöbb országot.

A globális pénzügyi rendszer is össze fog omlani, és a fogyasztás a jelenleginél 70%-kal nagyobb igényű lesz, ami éhezésekhez, és nyomorhoz fog vezetni.

Ezért kezdtek el egyes szakemberek sürgősen megoldásokat javasolni. Ha ugyanis el szeretnénk kerülni ezt az egészet, komolyan át kell alakítanunk a mezőgazdaságot, és minden infrastrukturális rendszerünket.

Ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az emberiség nagy részének kihalása le fog zajlani a 2050-es éveket követően, méghozzá éhhalál által.

Új technológiákat kell kifejlesztenünk, a változó klímához alkalmazkodó mezőgazdaságban kell gondolkodnunk, és genetikai úton növelni a termelékenységet, valamint új talajoltási eljárásokkal kísérletezni.

Csak így lehet esélyünk, hogy túléljük a következő évszázadot a kutatók szerint.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány az emberiség jövője világvége globális kataklizma élelmiszerválság


Megtekintések száma: 253606





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet