2300 évnél is régebbi óriás tengeri szivacsot találtak Hawaii közelében

2016. május 29., vasárnap




Egy csaknem családi autó méretével vetekedő tengeri szivacsot fedezett fel két Hawaii környékén kutató tudós, akik szerint valószínűleg a világ legnagyobb és egyben legrégebbi mélytengeri szivacsára bukkantak. A szivacs már Krisztus keresztre feszítése előtt is létezhetett.

Az Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal és a Hawaii Egyetem kutatói a Marine Biodiversity folyóirat legfrissebb számában publikálták a döbbenetes felfedezést.

Egy óriási tengeri szivacsot találtak a hawaii partok közelében több mint kétezer méter mélyenA szivacsot még lefilmezni is sikerült kis irányított tengeralattjáró segítségével. A tudósok tavaly nyáron végeztek kutatásokat a 362 ezer négyzetkilométeren elterülő Papahanaumokuakea tengeri rezervátumban.

Hatalmas mérete miatt a szivacsok közé sorolták az élőlényt, valószínűleg egy új szivacsfaj lehet - közölte tanulmányt jegyző Daniel Wagner, a NOAA tudósa, aki a Hawaii Egyetem biológusával, Christopher Kelleyvel együtt tette a felfedezést.

A szivacs méretéből adódóan régebbi lehet, mint eddig bármely ismert szivacs. Előbb születhetett meg, mint Jézus, és történelmi korokon átívelt létezése.

orias-szivacs-hawaiiWagner a CCN-nek elmesélte, hogy a legtöbb szakember, akinek megmutatták a videofelvételt, azt mondta, hogy még sohasem látott ilyesmit.

A kutatók mintát is vettek a szivacsból, hogy megpróbálják azonosítani, vagy legalább azt megvizsgálni, mely fajjal lehet rokon.

Azonban a kérdés, mely leginkább foglalkoztatja most a kutatókat, az a szivacs pontos kora. Ma már elég sokat tud a tudomány arról, hogy meddig élnek a szivacsok, és milyen felépítésük van, milyen kémiai mechanizmusok és folyamatok zajlódnak le bennük.

Néhány korábban megtalált nagyobb példány életkorát 2300 évesre becsülték. Wagner szerint a Hawaiinál felfedezett óriási, 3,5 méter hosszú, 2 méter magas és 1,5 méter széles szivacs évszázadokkal lehet idősebb azoknál.

Korábban egy 1887-ben Kanada nyugati partjainál talált tengeri szivacsot tartottak a legnagyobbnak: a szivacstelep 3,4 méter hosszú, egy méter magas és fél méter széles volt.

orias-szivacs

A nagyon idős szivacsok tanulmányozása egyfajta betekintést enged a múltba. Szöveteit megvizsgálva ugyanis a fa évgyűrűihez hasonlóan különféle információkat olvashatunk le a múlt klímáját és környezetét tekintve.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy valahol az óceánok mélyén még ma is létezhet egy olyan ősi szivacs, mely az összes ma élő tengeri szivacs őseként, eredőjeként definiálható, mely bár ugyan átalakulhatott,

de több millió éves lehet, így talán az élettel egy időben keletkezhetett.

Ennek a szivacsnak a létezésére egyelőre semmi bizonyítékuk nincsen az óceán kutatóknak, azonban elméleti szinten ne zárható ki.

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség természet


Megtekintések száma: 12538





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet