250 millió éven belül a Föld összes kontinense újra egyesül

2016. augusztus 1., hétfő




Új kutatások azt mutatják, hogy a Föld kontinensei ismét egy Pangeahoz hasonló óriáskontinenssé olvadnak majd össze.

Pangaea Proxima - így fogják nevezni azt a 250 millió év múlva összeálló jövőbeli szuperkontinenst, mely az egész Földet behálózza majd.

Új kutatási eredmények szerint ugyanis

a bolygó jelenlegi kontinensei sok-sok millió év múlva újra egyesülni fognak.

Ez egy akkora nagyságú, masszív kontinens lesz, mint amilyen annak idején, a Föld keletkezésekor kialakuló Pangea.

osi-fold-pangea

Egyesülnek a Föld kontinensei

Bolygónk felszínének kőzetlemezei az emberi köröm növekedésénél is lassabban ugyan, de folyamatosan mozognak. Ennek a folyamatnak a szabályszerűségeit foglalja össze a lemeztektonika elmélete.

Valószínűnek látszik, hogy az Atlanti-óceán szélesedése során végül  egy szubdukciós zóna fog kialakulni az óceánnak a keleti, vagy a nyugati peremén, és az óceáni aljzat a szárazföldi kontinens alá bukik.

Az óceán elkezd összezsugorodni. Néhány tíz millió évvel később az amerikai kontinensek összeütköznek a már korábban összeolvadt Euroafrikai kontinenssel, aminek eredményeképpen itt is kialakul az ütközési zónában egy hatalmas hegységlánc.

Ennek következtében a Föld szárazföldjei ismét összekapcsolódnak egyetlen hatalmas szuperkontinenst alkotva.

A kontinens lehetővé teszi majd, hogy Ausztráliából szárazföldön átutazzon Alaszkába vagy Skandináviába, anélkül hogy hajóra kellene szállnia.

Egy kutató még egy látványos animációt is összedobott az elmélet szemléltetésére. Mint az az animáción is látszik, minderre nagyon-nagyon sokat kell várni, de több mint valószínű, hogy bekövetkezik.

Persze sokan vitatják az elképzelést, de maga az elmélet komoly számításokon alapul. Már egy évtizede is felmerült, hogy a Föld kontinensei egyesülni fognak, most azonban ezt a hipotézist még jobban megerősítették a friss eredmények.

kontinensek-szetvalasa

Arról nem is beszélve, hogy ha végigkövetjük az animációt, láthatjuk,  hogy egy kisebb óceán is csapdába fog esni a szuperkontinens belső részén.

Hogy addig mi lesz az emberiséggel, az persze már más kérdés. Túléljük-e addig, vagy pedig az enyészeté leszünk kihalunk?

Egyesek szerint 250 millió év múlva már az emberiség el fogja hagyni a bolygót, és más terraformálható helyek után fog nézni, de a Földön egészen biztosan hátra fognak hagyni embereket, akik nem fognak tudni, és nem is akarnak majd elszakadni az emberiség bölcsőjétől.

tudomány


Megtekintések száma: 4790





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet