3 év alatt végleg eldőlhet a világunk sorsa a kutatók és tudósok szerint! Mi lesz utána? Senki sem tudja!

2018. augusztus 22., szerda
Mi lesz, ha kifutunk az időből?

Megdöbbentő, és egyben nagyon elkeserítő jóslat jelent meg az egyik legnevesebb internetes lap, a Nature.com oldalon megjelent tanulmány.

Az emberiségnek ugyanis szerint csak három éve van hátra.

Három éve, hogy visszafordítsa a napjainkban zajló, évtizedek óta tartó káros folyamatokat. Ha ezt nem tesszük meg a meghatározott időn belül, akkor az emberiséget hatalmas veszély fenyegetheti a jövőben, és a bolygó idővel biztosan élhetetlenné válik.

A légköri szén-dioxid-koncentráció lassacskán az elmúlt 200 millió év legmagasabb szintjére emelkedik, de a naptevékenység változásának is van szerepe abban, hogy példátlan meleg légköri viszonyok vannak kialakulóban bolygónkon.

A változások hamarosan teljesen visszafordíthatatlanná fognak válni. Egyes becslések és kalkulációk szerint ez alig három évet jelent, vagy már ennyit sem.

Ha ennyi idő alatt nme sikerül visszafordítani a folyamatokat, akkor valószínűleg ezek már beláthatatlan károsodást fognak okozni, és alapjaiban változtatják meg nem csak a bolygónk klímáját, hanem a bolygó arculatát, és az emberiség túlélési esélyeit.

Az már bizonyossá vált a kutatók előtt, hogy a múltban számos hasonló változás állt be, azonban ezek nem mindegyike volt összeköthető a tömeges fajkihalásokkal, csak egy részük. Ennek ellenére a mostani változások mégis kilógnak a sorból, nem csak azért, mert hihetetlen ütemben zajlik, hanem azért is, mert még drasztikusabbak a változások.Korábban több millió évbe telt, mire egy ehhez hasonló folyamat átformálta a bolygónkat.

Az emberi tevékenységnek "köszönhetően" azonban ez a néhány millió év jelentősen lerövidült. A kutatások szerint ugyanis mindössze 150 évvel ezelőtt kezdődött a folyamat, mely most kezd a végóráiban kibontakozni.

Már ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet körülbelül 1 Celsius-fokkal emelkedjen, a jégsapkák és a gleccserek radikálisan visszahúzódjanak, ennek következtében pedig a tengerszint jelentősen emelkedjen.

Amennyiben a jelenlegi pályán halad tovább az emberiség és kihasználja a bolygó teljes fosszilis energiakészletét, úgy a szén-dioxid-emisszió és az ennek nyomán tapasztalható felmelegedés valószínűleg az elmúlt 420 millió évet tekintve negatív rekordot fog dönteni.

Ráadásul a szén-dioxid koncentráció hihetetlen magasságokba fog törni, és sokkal erősebb üvegházhatást, és végső soron felmelegedést fog ez eredményezni, mint az eddig bekövetkezett, ehhez hasonló események.

Valóban reális lehet tehát, hogy mindössze három évünk van csupán, hogy visszafordítsuk a bolygó elkerülhetetlennek látszó végzetét?

Az ENSZ korábbi klímavédelmi főnöke, Christiana Figueres által jegyzett levél azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányokat, és minden cselekvésre képes szervezetet. Lehet, hogy már három évünk sincs pontosan, és mindent meg kell tennünk azért, hogy valóban meg tudjuk menteni önmagunkat, fajunkat, más fajokat, és a bolygót magát.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen földünk tudományos környzetszennyezés


Megtekintések száma: 21350

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet