3 éven belül teljesen kipusztulhat a Nagy-korallzátony: dominószerű katasztrófát indíthat el

2019. augusztus 1., csütörtök
Elemzők és tengerbiológusok szerint kritikusan aggasztó a helyzet.

Megint elkezdtek nagyon komolyan aggasztó hírek érkezni az Ausztrália közelében lévő Nagy-korallzátonyról, annak állapotáról.

A világörökségi helyszín ugyanis drámai mértékű pusztulást mutat.

"Lényegében haldoklik a Nagy-korallzátony, és annak élővilága" - jelentették ki a kutatók, akik szerint ez lehet a természetes élővilág legelső eldőlő dominója.

Bár a tömeges kihalás már évek óta szép csendben zajlik, ha a Nagy-korallzátony "elvész", akkor a többi dominó egyre gyorsulva sorra dőlhet le.

Egy globális katasztrófát idézhet elő a Föld vízi ökoszisztémájában, mivel a hely rengeteg olyan élőlénynek ad otthont, melyek fontos szerepet töltenek be a bolygó táplálékláncában.

"Ha a korallfehéredés rendszeresebbé és intenzívebbé válik, akkor a zátonyoknak nem lesz idejük regenerálódni és virágállatok által dominált rendszerekként fennmaradni"

Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátony északi részét 2016-ban és 2017-ben is tömeges korallfehéredés sújtotta a klímaváltozás okozta óceánvíz-melegedés miatt.

Csakis a legerőteljesebb és leggyorsabb lépések révén lehet csökkenteni és korlátozni az éghajlatváltozásnak a korallzátonyra gyakorolt hatásait.

A további korallpusztulás elkerülhetetlen, ugyanakkor minimalizálni lehet a globális hőmérséklet növekedésének a lehető legnagyobb mértékű korlátozásával

katasztrófa tudomány


Megtekintések száma: 31513

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet