3 forgatókönyvet vázoltak fel: ezek történhetnek a vírussal és a járvánnyal

2020. április 22., szerda
Szerdán is tájékoztatót tartott az operatív törzs a koronavírus-járvány legújabb fejleményeiről.

Bejelentéseket tettek a felsőoktatásban várható változásokról

Elmondták, mit tegyenek a krónikus betegek, beleértve az allergiásokat

Szóba került az is, visszatérhet-e ez új koronavírus, és ha igen, mi lesz majd akkor

Schanda Tamás, az ITM államtitkára:

Zaljik a munka felsőoktatásban és folytatódik a felvételi folyamat is. A napokban a képzésre jelentkező fiatalok a felvi.hu-n elérhetővé válik az ügyintézési funkció. Egyszer akár – július 9-ig – a felvételi sorrendjükön is változtathatnak. A rendszerben rengeteg ügyet elintézhetnek elektronikusan a hallgatók.

A gazdaság talpra állításában a felsőoktatásban résztvevők és most oda jelentkezők nagy szerepet kapnak. Ezért mindent megtesznek, hogy a mostani helyzet miatt ne kerüljön veszélybe az egészségük. A személyes kapcsolatokat minimalizálták, a szakmai vizsgákkal kapcsolatos javaslatban az áll, hogy az írásbeli vizsgákat az érettségik után, a gyakorlati vizsgákat pedig még májusban tartsák meg, szóbelik pedig ne legyenek. A vizsgákat csak kis létszámban, a védőtávolság biztosításával lehessen megvalósítani.

A digitális oktatás terén rengeteg jó ötlet és kreatív megoldás született, amelyek a veszélyhelyzet után is hasznosíthatóak lesznek.

Aki idén nyár végéig sikeres vizsgát tesz – esetükben eltekintenek a kötelező nyelvvizsgától –, megkapja a diplomát is. E 75 ezer hallgatót érint.

A diplomák kiadását elkezdték, sokszor adategyeztetésre van azonban szükség, ezért a diákok türelmét kérik.

Aki nyelvvizsgázni szeretne, az hamarosan megteheti, lehetőség lesz online nyelvvizsgázásra.

A diákhitel plusz keretét felsőoktatási hallgatóknak 500 ezer, a felnőttképzésben 1,2 millió forint. Duplázzák a Diákhitel 1 havi összegét, akár másfélmillió forintot is igényelhetnek majd a hallgatók, ezt májustól visszamenőleg is igényelhetik a diákok.

Müller Cecília,

országos tisztifőorvos:

75 fővel emelkedett egy nap alatt az igazolt fertőzöttek száma, 12 ember pedig elhunyt, ők idős, beteg emberek voltak. 295 gyógyult van a mai napig. Folyamatosan dolgoznak a laborok, 52702 igazolt laboratóriumi vizsgálatot tartanak nyilván.

A Pesti úti idősotthont fertőtlenítették, 284 fertőzött van az intézményben, 28-an elhunytak közülük.

Teljeskörűen megtörtént az 50 százalékos ágyfelszabadítás, de valójában kevés helyről kellett ténylegesen betegeket elküldeni, mert a kórházi ágyak kihasználtsága amúgy is 60-70 százalékos volt. Senki nem küldhető haza, akit emiatt egészségkárosodás érne.

Folyamatos az idősotthonok ellenőrzése is: az alapvető tárgyi, személyi feltételeket nézik, amelyek a járványügyi intézkedések végrehajtásához szükségesek.

A honvédség ma folytatja – az intézményvezetőkkel egyeztetve – az idősotthonok fertőtlenítését. Ott fertőtlenítenek, ahol azt kérik, és főleg a közös helyiségeket. Ott kezdenek, ahol már volt fertőzött.

A háziorvosok a szakrendelők orvosaival konzultálva képesek elhelyezni a betegeket, ez új ellátási forma, amihez mindenki alkalmazkodik.

A krónikus megbetegedésben szenvedőkhöz szólva Müller Cecília azt mondta: sokan szenvednek szív- és érrendszeri betegségben, anyagcsere betegségben, például cukorbetegségben. Őket arra kéri a tisztifőorvos, hogy fokozottan figyeljenek alapbetegségeik karbantartására. Most nagyon fegyelmezettnek kell lenni a gyógyszerek szedése, a táplálkozás és mozgás terén is, hogy ne lépjen fel akut szituáció, amikor gyors segítségre van szükség. Ha változást észlelnek, keressék a háziorvost.

Az allergiások a pollenek miatt figyeljenek oda magukra, a pollenszórás előtti két hétben már felkészülés szükséges. A pollenszórás időpontjáról az NNK oldalán lehet tájékozódni, azaz, hogy melyik típusú növény pollenje van épp túlsúlyban.

A szabadidős programok elkerülése nem is jön szóba, mert ezeket amúgy is felfüggesztették, de aki allergiás, inkább éjjel szellőztessen, mert nappal a közlekedés és egyéb emberi tevékenységek, illetve a napfény felgyorsítja a pollenek mozgását. Gyakran mossanak kezet, kintről hazatérve zuhanyozzanak le, valamint számukra ajánlott a mindennapi hajmosás. A ruháikat az allergiások ne szárítsák a szabadban. Naponta párnahuzatmosás és az ágynemű gyakori cseréjét. Szükséges az alapos porszívózás, és lehetőleg mindent nedvesen takarítsanak le. Ha így sem sikerül elkerülni a betegséget, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Sokan most is dolgoznak, akár home officeban, akár munkahelyen: fontos, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvosok is végezzék az alapfeladataikat. Előzetes szakmai alkalmassági vizsgálatok végzésében nincsen változás, ezeket végezzék el minden esetben el, ez fontos a közfoglalkoztatás területén is, de mindenhol máshol is, hogy a munkára alkalmas munkavállalók megkezdhessék munkájukat. Az időszakos vizsgálatok terén van halasztási lehetőség: az egészségügyi könyvhöz kötött munkakörökben a tüdőszűrés a járvány utánra halasztható, a kiskönyvek érvényesek a járvány után még 15 napig.

Kiss Róbert,

az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa:

Tegnap és ma is számos védőfelszerelés, most pedig lélegeztetőgépek is érkeztek Magyarországra. A készenléti rendőrség a MOL-tól fertőtlenítőszereket kapott, ma a kórházakba szállítják ezeket a szereket.

Továbbra is csökken az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma.

Az elmúlt 24 órában csak 14-en szegték meg a házi karantén szabályait.

A kijárási korlátozások megszegése miatt viszont több mint ezer intézkedést kellett végrehajtani egy nap alatt, 337 esetben ezek közül feljelentést is kellett tenni.

Eddig 68 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt, a gyanúsítottak száma napok óta 49.

Röszke és Hegyeshalom határátkelőknél vannak kisebb fennakadások a határon.

Kérdésekre adott válaszok:

Kezdődik az eperszezon, jönnek a primőrök, veszélyesek ezek? Válasz: folyóvízben alaposan többször meg kell mosni, utána le kell csepegtetni, így fogyaszthatók.

Sokan rosszul viselik a maszkot, mi a helyes megoldás? Válasz: aki nem használja rendszeresen a foglalkozása miatt, azt zavarja, és elkezdi huzkodni az orra és a szája alá, megfertőzve saját magát. A maszknak az orrot és a szájat is el kell takarnia. Ha felvesszük a maszkot, teljesen felvéve viseljük, amíg haza nem érünk. Annak, hogy valaki az álla alá húzza, hogy cigarettázzon, több a kára, mint a haszna. A maszkot minél szorosabban kell az arcra helyezni, hogy minél kevesebb levegő menjen be rossz helyen.

Meleg idő, rövid ruhák: vannak többletkockázatai? Válasz: nem, a vírus nem képes a bőrön áthatolni.

Mekkora a népesség átfertőzöttsége? Válasz: Magyarországon a járványügyi szakemberek is kíváncsiak arra, milyen a népesség átfertőzöttsége. Ezek a vizsgálatok az ellenagyag-kimutatáson alapszanak, ezeket a járvány végén érdemes reprezentatív módon elvégezni.

Meddig van kórházban egy beteg koronavírussal? Válasz: általában hosszú az idő. A kórházban kezeltekről tudnak nyilatkozni, de ők eleve súlyosabb állapotban kerülnek be, tehát az ápolási idejük is hosszú, akár több hét is lehet.

Idősotthonba lehet csomagot küldeni? Válasz: bemenni, kijönni nem lehet, de a személyzeten keresztül lehet bejuttatni csomagot. A tárgyakon lévő vírustúlélés maximális idejét figyelembe véve jó gyakorlat, hogy a beadott csomagokat kétnapos pihentetés után adják át a lakóknak. Ez a legbiztonságosabb.

Lehet újrafertőződni? Válasz: igen, lehet, ismert olyan, aki újrafertőződött. Magyarországon ilyet még nem regisztráltak, ám ás országokban már volt ilyen eset. Változatos, hogy mennyi ellenanyagot termel a szervezet a vírus ellen, sokaknál így megvan az elvi lehetőség arra, hogy újra megfertőződjenek. Ezért kell ismét 14 napra karanténba helyezni azokat, akik már betegek voltak, de a gyógyulásuk után újra egy fertőzöttel találkozzanak.

Jön majd a vírus második hulláma is? Válasz: sokan kutatják, hogyan viselkedik majd a jövőben, ám jellemzően 3 verzió létezik:

Sokak szerint lesz második hullám, ami enyhébb lefolyású lesz. Ha sokan átesnek a víruson, akkor az veszít a megbetegítő képességéből, ez az egyik variáció.

A másik, hogy úgy viselkedik majd, mint az influenza, azaz szezonálisan visszatér, de nem ilyen erővel.

A harmadik verzió, hogy beépül a többi koronavírus közé, vagyis egy átlagos kórokozó lesz belőle.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3845

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet