3 hatalmas kiterjedésű anomáliát találtak az Antarktiszon: a jégpáncél alatt rejtőztek!

2023. szeptember 18., hétfő
Műholdas és topográfiai adatok elemzésével bukkantak rá cseh kutatók anélkül, hogy a kontinensen jártak volna.

Nem akármire buzkkantak most az Antarktisz jege alatt. Három, nagy kiterjedésű anomáliára, ráadásul mindhármat különleges módon fedezték fel.

Ez a három dolog egyben egy jelként is értelmezhető, ami igen vészjósló üzenet a világ számára.

A szakértők radarok topográfiai adatai és műholdakról érkező információk segítségével fedezték fel a tavakat – idézi az MTI a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének közleményét.

Hasonló sikert ért el az elmúlt évben az intézet kutatója, Jaroslav Klokocnik és csoportja, amikor a déli-sarkvidék jege alatt két vulkánt talált.

Klokocnik ezúttal a Geológiai és a Földméréstani, Topográfiai és Kartográfiai Intézet munkatársaival, Jan Kostelecky és Vaclav Cilek kutatókkal dolgozott együtt.

A műholdak által rögzített gravitációs anomáliákat és a földfelszín egyes pontjain a tömegsűrűségben vagy az anyagban tapasztalható különbségeket elemezték, amelyek a jégréteg miatt láthatatlanok.

A radarok topográfiai adatai megmutatják az újonnan felfedezett tavak felszíne feletti jégréteg vastagságát, és a kutatás során kiderült az is, hogy a három tó a jég alatt összeköttetésben van a Vosztok-tóval.

A tavaknak a cseh kutatók adhatnak nevet, saját családtagjaik után szeretnék elnevezni őket. 

Klokocnik tavaly felesége és lánya után a Dana és Zuzana nevet adta a két felfedezett vulkánnak.

A cseh szakértők módszere az olajtartalékok utáni kutatásban is alkalmazható. Korábban a szaúd-arábiai Gavar-olajmezőn ellenőrizték a módszer hatékonyságát.   

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen antarktisz klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 38331

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet