30 japán óriásdarázs és 30.000 méh harca

2016. december 30., péntek




Elképesztő videó mutatja be, mennyire kegyetlenek a Japán óriásdarazsak. Mindössze 30 arab elég belőlük, hogy lemészároljanak egy 30.000 méhből álló kolóniát, miközben azok az életüket adják a kaptár védelméért.

Kijelenthetjük, hogy a valaha volt talán legveszélyesebb darázsféle az a japán óriásdarázs. Nem csupán a mérete nagyon riasztó, hanem a kinézete is, és a benne rejlő erő, és agresszió.

Igazi rabló, gyilkolászó életmódot folytatnak, ugyanis méretükből adódóan aligha akad természetes ellenfelük.

Nem csak azért, mert némelyik az 5 centimétert is elérheti, - az anyakirálynő pedig akár 7.5 centit –hanem azért is, mert a náluk jóval nagyobb ellenfeleket is képesek megölni, vagy megfélemlíteni.

Ezeket a darazsakat Japánban még Giant Sparrow Bee-jeként is szokták emlegetni, verébre utalva a méretei miatt.

Rengeteg emberi halálesetet okoznak évről-évre, és egyre több van belőlük. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy már Európában is elkezdtek terjedni, egyes források szerint már sokszor láttak hazánkban is belőle egy-egy példányt.

30 óriás darázs 30.000 méh ellen

Lentebb egy videót nézhetsz végig, ami csupán pár perces, de nagyon látványos, és egyben szomorú is. Ugyanis a videóból egyértelművé válik ezeknek a sokkal fürgébb, sokkal agresszívebb rovaroknak az ereje.

A japán óriásdarázsból 30 is elég ahhoz, hogy egy európai méhcsaládot – ami jelen esetben 30.000 egyedet számlál – teljesen kiirtsanak.

Elképesztő pusztítást tud véghezvinni, és az egész világon egyre jobabn elszaporodik. Azért öröm az ürömben, hogy a méheket sem kell félteni, időnként lehet esélyük ezek ellen a bestiális gyilkológélpek ellen.

Amikor a lódarazsak még az elején felderítőt küldenek, az rendszerint egymagában érkezik meg a kaptárakhoz. Ilyenkor a méhek becsalják a kaptárba, majd ott nagyon sokan egyszerre rohanják le, és ölik meg a prédát, hogy az később ne tudjon beszámolni róla a kolóniának, hogy hol van az adott kaptár.

A mézgazdálkodásban is óriási károkat okoznak

Ezek a nagytermetű rovarok elkapják, és megeszik a méheket, illetve utódaikat táplálják velük. Emellett azzal is kárt okoznak, hogy megpróbálnak behatolni a kaptárakba, amivel állandó stresszt váltanak ki, az őröket folyamatos védekezésre kényszerítik.

Ha pedig sikerül behatolniuk, akkor mézlopással okoznak kárt a méheknek és gazdájuknak is. Egyre több méh fogy évente, és ennek nem csak a méhpusztulást okozó rejtélyes jelenség az oka, hanem az elszaporodó óriásdarazsak.

Ez azért ártalma az emberiség számára is, mert a méhek mézére szükség van, és ha nem lesznek méhek, az ökoszisztéma is komolyan sérülhet. Valamint az sem elhanyagolható tény, hogy ezek a darazsak igen gyakran az emberre támadnak, sok esetben minden ok nélkül.

hihetetlen video állatvilág


Megtekintések száma: 36154





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet