3000 éves ősi erődre bukkantak egy török tóban! Videó is készült róla!

2023. június 2., péntek




A régészek szerint valami olyat találtak meg, ami óriási jelentőséggel bír!

A régészek most jelentették be, hogy egy olyan dolgot találtak meg egy török tó mélyén, amire senki sem számított.

Egy ilyen tó mélyén eleve nem számít az ember semmilyen komolyabb régészeti felfedezésre. Arra azonban végképp nem, amit búvárrégészek találtak a mélyén.

Egy 3000 éves erőd falai rajzolódtak ki odalenn, sűrű és átláthatatlan vízalatti világban. A dolog külön érdekessége, hogy számtalan összeesküvés elmélet beszélt már arról, hogy lehet egy több ezer éves erőt, valamiféle struktúra a tó mélyén.

Azonban sokáig nem hitték el ezt a régészek, és nem is indult érdemi kutatás ennek felderítésére.

Az ország keleti részén, Van tartományban található Van-tó felszíne alatt rejtőző ősi maradványokról csak a szóbeszéd járta, de az archeológusok és múzeumi szakemberek többsége szerint ezek nélkülöztek minden alapot, és ezért nem tartották kutatásra érdemesre a tó mélyét.

Van Yüzüncü, a Yıl Egyetem egyik régésze vezette a kutatást, mert biztos volt benne, hogy igazak a legendák.

Még nem tudni pontosan, hogy mekkora jelentőségű a most talált erőd, de sokmindent felforgathat a történelemmel kapcsolatban.

Egy biztos: hatalmas kövekből rakott falakat találtak a tó mélyén. A kutatók szerint a falak egy háromezer éves erődítmény részei lehettek, amit Urartu lakói emeltek.

A Van Birodalomhoz tartozhatott, mely annak idején a tó mellett létesíthette az erődöt, azonban az idők során a tő elnyelte a struktúrát, és a történelem folyamán elfelejtették a népcsoportok, hogy valaha épült ott egy hatalmas erőd.

Az emelkedő vízszint a környező nagyobb falvakat és kisebb településeket is elpusztította, az itt élőket elvándorlásra kényszerítve.

A komplexum feltérképezése még most is zajlik, nem tudni, hogy pontosan mekkora építményről van szó, a búvárok feladata lesz majd mindent bejárni és felkutatni.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély hihetetlen rejtélyek elveszett civilizáció bizarr történelem


Megtekintések száma: 130864





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet