32 éve tartott hidegrekord dőlt meg Magyarországon

2017. január 8., vasárnap




Elképesztően hideg volt az idő hazánkban. A Pest megyei Tésán mérték az új hidegrekordot.

Korábbi hidegrekord

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint soha nem volt ilyen hideg Magyarországon az időjárási adatok mérése óta.

Az eddigi leghidegebb nap hazánkban -26,6 Celsius fok volt, ami már annyira hideg, hogy nem tanácsos hosszabb ideig a szabadban tartózkodni, még akkor sem, ha kellően vastagon vagyunk felöltözve hozzá.

Ráadásul most újabb hidegrekord dőlt meg, méghozzá ez a 32 éves adat. A globális felmelegedés nem csak azt jelenti, hogy állandó meleg, és kánikulák egész sora fog minket gyötörni nyáron, hanem azt is, hogy az időjárás teljesen megbolondul, és extrém szélsőségek lesznek rá jellemzőek.

Az új rekord elképesztő

A mostani szélsőség is egy ilyen extrém érték. Az új rekordot felállító hőmérsékletet Tégláson mérték, ahol -28,1 Celsius fokig ment le a hőmérő higanyszála.

A hidegnek ezzel még nincs vége. Az ország középső részein a szélvédett területeken azonban -20, az Északi-középhegység nyugati völgyeiben -25 fok alatti minimumhőmérséklet várható.

Napközben egyes vidékeken még a 45-60 km/h sebességű viharos szél sem kizárt, ami még hidegebbé teheti a levegőt számunka.

Egyre szélsőségesebb lesz az időjárás

A jövőben egyre többször kell majd hasonló jelenségektől tartanunk, nyaranta pedig az egészségre káros meleg, fülledt levegő lesz a jellemző, nagyon kevés esővel.

Az is elég beszédes, hogy az utóbbi években sok helyen egyáltalán nem volt fehér karácsony, ugyanakkor előfordultak trópusi – nyári – viharok a téli éjszakában, holott ez korábban nem igazán volt jellemző hazánk időjárására.

Ezek az extrém időjárási körülmények egyre rosszabbak lesznek. A tavalyi nyáron elképesztő mennyiségű tényleges kánikula söpört végig Magyarországon, és hozzávetőlegesen sokan lelték halálukat főleg idősebb emberek a meleg, és annak közvetett hatásai által.

globális klímaváltozás érdekes érdekesség rekord


Megtekintések száma: 35375





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet