3200 évvel ezelőtt történt meg a nulladik világháború?

2016. május 16., hétfő




3200 évvel ezelőtt a bronzkornak egy óriási világháború vetett véget, melyet egy rejtélyes, elveszett tengeri civilizáció robbantott ki.

A trójai háború annak idején sokkal nagyobb volt, mint bárki elképzelte volna, sokan ezért is nevezték el a nulladik világháborúnak. Állítólag ez az esemény hozta végül el a bronzkor végét.

És hogy mi is volt a háború kirobbantója? Erre rengeteg elmélet született már, de egyes történészek szerint egy rejtélyes civilizáció volt a kérdéses mozgatórugó az egész kataklizmában.

A kelet-mediterrán térségen a bronzkor vége felé egy ismeretlen népcsoport, egy fejlett civilizáció jelent meg a térségben. Senki sem tudott túl sokat tóluk, így rengeteg szóbeszéd keringett arról, hogy vajon honnan jöhettek, és mi célból telepedtek le a területen.

nulladik-vilaghaboru-4

Később hamar kiderültek szándékaik, mikor szép lassan átvették a Földközi tenger keleti régiói felett az irányítást.

A civilizáció később azonban váratlanul összeomlott, amit azóta sem tud senki megmagyarázni.

nulladik-vilaghaboru

Földrengés? Valamilyen természeti katasztrófa? Társadalmi összeomlás? Rengeteg lehetséges októl vitáztak már a történészek, de végül egyik sem tűnt eléggé bizonyítottnak.

Egy ismeretlen civilizáció játszhatott szerepet

nulladik-vilaghaboru-3Egy történész, Eberhard Zangger szerint azért nem képesek még ma sem rájönni a titokra, mert a kirakós egy darabja hiányzik. Ugyanis a egy nyugaton élő, rejtélyes csoport is komoly szerepet játszhatott a terület bukásában, és a kirobbanó trójai háborúban, melyet csak a nulladik világháborúként emlegetnek.

Nyugat-Anatólia rendkívül gazdag volt ásványokban és más természeti forrásokban, ami egyértelműen azt jelentette, hogy rendkívül fontos volt a régióban.

Ezt bizonyította az is, hogy a terület nagyon sűrűn lakott volt. Rengeteg leletet találtak már, melyből megállapították, hogy nagyvárosok épültek ki a  területen. Közel 340 ilyen nagyváros volt, ezek közül azonban csupán néhánynak találták meg a maradványait.

Néhány város akkora terjedelmű volt, hogy még az űrből is látni lehetett őket.

A hanyatlást és az apokalipszist szinte váratlanul hozta el egy tengeri civilizáció.

A nulladik világháború, és a bronzkor vége

A különféle megtalált Hettita szövegekből és iratokból tudni vélik a történészek, hogy a luvi nyelvű királyságok gyakran alakítottak különféle szövetségeket, melyek elég erősek voltak ahhoz, hogy nagyobb csapásokat mérjenek a hettiták birodalmára.

Zangger szerint egy ilyen csapás következett be 3200 évvel ezelőtt, és ez robbantotta ki a bronzkor legnagyobb háborúját, a nulladik világháborút.

Mindezért a luvik egyik ilyen szövetségét alkotó tengeri nép is felelőssé tehető. Alig tudni róluk valamit, a kutatók még arról is vitatkoznak, hogy egyáltalán léteztek-e, vagy csak tévesen következtettek erre egyes történészek, és valójában csak egy luvi nyelvet használó ottani kisebb népcsoport volt.

nulladik-vilaghaboru-2

Ráadásul kevés civilizáció bukik el úgy, hogy aztán soha semmilyen bizonyíték ne maradjon fenn a létezésére. A kivételek erősítik a szabályt, az Atlantiszi civilizációra is számol utalás van, feljegyzések számolnak be róla, ennek ellenére a mai napig nem tudni, hogy tényleg létezett-e, és ha igen, pontosan hol jöhetett létre a később elbukó, virágzó civilizáció és birodalom.

Hogy mi támasztja alá a történész elméletét? Direkt bizonyítékokkal még ugyan nem rendelkezik, de számos utalást találni a korabeli történelmi feljegyzésekben, melyek közvetetten, de bizonyítják azt, hogy valóban úgy történhetett, ahogyan azt Zangger állítja.


Megtekintések száma: 31367





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet