400 forint felett a benzin, drágulnak az élelmiszerek : globális dominóként dől be a gazdaság a Közel-Keleti folyamatok miatt?

2018. június 1., péntek
Egyes elemzők szerint tragikus helyzet születhet a jelenlegi rendezetlen állapotokból. Ez lehet a nagy válság és az azt követő háború elindítója?

Mint sokan tudjuk, az egész folyamat valójában mesterségesen lett előidézve.

Úgy is mondhatnánk, hogy az a bizonyos háttérhatalom megkavarta azt a pakli kártyát, mely a világ folyamataira van hatással, és amitől minden nemzet, vagy szuperhatalom függ.

Az egész azzal kezdődött, hogy Amerika kilépett az iráni atomalkuból, aminek hatására a gazdasági és az egyes mutatók már meg is remegtek. 

Aztán amikor ennek nyomán kezdett egy igazi káosz kibontakozni, és megindultak a Közel-Keleten dúló feszültségek mentén a fegyveres konfliktusok is, beszakadt a biztonsági gát, felszaladt a kőolaj hordónkénti ára.

Már 400 Ft felett van az üzemanyag ára, és az elemzők szerint nem kizárt, hogy elérheti akár a történelmi rekordját is.

A helyzet azért súlyos, mert ez az egész világgazdaságra hatással van. Az élelmiszereket ugyanis javarészt autókon, teherautókon és kamionokon szállítják, és a megnövekvő üzemanyagárat be fogják építeni az élelmiszerek árába is, hogy elkerüljék a veszteséget.

A hazai árakra – az országhatáron kívül – természetesen a nemzetközi piac gyakorolja a legnagyobb hatást. A nemzetközi piacokra pedig erősen hat a nemzetközi politika, és ez persze fordítva is igaz, az olajpiac is befolyásolja a világpolitikát.

Minderre jó példa az olajpiacra frissen visszatérő Irán, amelyet Donald Trump amerikai elnök – részben szaúdi és izraeli nyomásra – ismét gazdasági szankciókkal sújtott az atomalku állítólagos megsértése miatt.

A szankciók miatt napi 400-500 ezer hordóval csökkenne a kínálat, így erőteljes globális kereslet mellett hiány fenyegeti a piacot, a dollár további erősödése mellett.

Ezzel kapcsolatban a legérdekesebb fejlemény az, hogy az amerikai szankciókkal egyet nem értő Európai Unió azt fontolgatja, hogy az iráni olaj vonatkozásában a dollár alapú elszámolást felváltják euró-alapú elszámolásra.

Az európai vállalatok ugyanis az elmúlt két évben valóságos rohamot indítottak a 80 milliós Iránban, amely új olajbeszerzési forrást jelentene Európát.

Sokan úgy gondolják, hogy az egész a  világgazdaság bedöntésére irányuló kísérlet, melynek szálai egészen a háttérhatalmi elitig nyúlnak vissza.

Ha így van, akkor hamarosan egy ténylegesen nagy recesszió várható, melyben a szegényebb országok lakói hamar nincstelenné válhatnak.

Az elemzők valóban felhívták arra a figyelmet, hogy rengeteg téren kezdődhet drágulás az üzemanyag árának emelkedése miatt, ami kihathat majd a gazdaság egyes folyamataira is.

Ha valóban a háttérhatalom rángatja dróton igazából ezeket a folyamatokat, akkor minden bizonnyal azt a helyzetet akarják megteremteni, amiben legyengülnek a világ országai, hogy egy nemzetek felett álló politikai hálózat tudjon felülkerekedni azokon.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség politika háborúk gazdaság


Megtekintések száma: 16092

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet